Voltride Blog

Hogyan töltse megfelelően elektromos rollerét?

1. A töltő csatlakoztatása a csatlakozóaljzathoz

Először a konnektorba dugja be a töltőt és csak utána csatlakoztassa a rollerhez (hagyja figyelmen kívül a felhasználói kézikönyvekben néha helytelenül megadott módszert). A töltőt és a kimeneti csatlakozóját így tudja a legbiztonságosabb módon óvni. Töltés közben a töltő felmelegszik, ami normális. A töltőt ne fedje le semmivel és helyezze egy nem éghető felületre, amely elegendő légáramlást biztosít.

2. A töltő csatlakoztatása az elektromos rollerhez

Miután bedugta a töltőt a konnektorba, csatlakoztassa a töltő csatlakozóját a roller töltőportjához. A rollernek kikapcsolt állapotban kell lennie, és el kell távolítani a töltőport védőburkolatát. Győződjön meg arról, hogy a port és a csatlakozó mentes a portól és egyéb szennyeződésektől, szükség esetén távolítsa el a szennyeződést. Ügyeljen a töltő helyes behelyezésére. A legtöbb töltő reteszelőfüllel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy csak egy módon lehet behelyezni. Csak eredeti töltőket használjon. A harmadik féltől származó töltők fázisai eltérően csatlakozhatnak a töltőcsatlakozóhoz, ami rövidzárlathoz vezethet.

3. A töltő leválasztása

Várja meg, amíg a roller feltöltődik. Töltse addig, amíg a töltőn lévő jelzőfény zöldre nem vált, majd a lehető leghamarabb válassza le a töltőt. Először a rollerből húzza ki a töltőt, és csak ezután a hálózatból! Töltse fel olyan gyakran, amilyen gyakran szükséges. A legtöbb töltő esetében a jelzőfény zöldre vált, mielőtt az akkumulátor teljesen feltöltődne. Ha a rollere rendelkezik beépített feszültségmérővel, vagy ha az akkumulátor töltöttségét megjeleníti a kijelző, akkor tudni fogja, ha az akkumulátor még nincs 100%-os töltöttségi szinten. Ha maximális hatótávolságra van szüksége, folytathatja a töltést, amíg el nem éri a 100%-ot. Ha jelentősen meg akarja hosszabbítani az akkumulátor élettartamát, akkor az akkumulátort 20% és 80% közötti kapacitáson működtesse. Ez az ideális intervallum, ami jelentősen meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát.

4. Az akkumulátor tárolása

Amikor hosszabb időn keresztül tárolja az akkumulátort, mint például a téli hónapokban, tartsa az akkumulátort 40 és 60 százalék közötti töltöttségi szinten száraz helyen szobahőmérsékleten. Teljesen feltöltött, illetve teljesen lemerült állapotban való tárolás felgyorsítja a lítium-ionos akkumulátor elöregedését (azaz csökkenti az élettartamát). Az önkisülés miatt rendszeresen, 4-8 hetente ellenőrizze az akkumulátort és szükség esetén töltse fel. Teljesen feltöltött akkumulátor tárolása szélsőséges hőmérsékleten különösen káros.

5. Helyes hőmérséklet

Az akkumulátort akkor töltse, amikor 0°C és 45°C között van a hőmérséklete. Az akkumulátort semmiképp sem szabad tölteni, amikor fagypont alatt van a hője vagy közvetlenül használat után túl van melegedve. Mielőtt megkezdené a töltést, várja meg, amíg a hőmérséklet a fent megadott értékek között stabilizálódik.

6. A töltés befejezése után

Töltés után ne hagyja bedugva a töltőt se a konnektorban, se a rollerben. Amint a roller teljesen (vagy az ajánlott 80%-os szintig) feltöltődött, válassza le a töltőt a 3. pontban leírtak szerint. Ha töltés befejezése után a rollert a töltőhöz csatlakoztatva hagyja, az a katód korróziójához és az akkumulátor fokozatos elöregedéséhez vezet.

7. Gyors kisütés

Ne merítse le az akkumulátort teljesen kevesebb mint egy óra alatt. Ha nagy teljesítményű a rollere, és gyorsan vezeti, valószínűleg nem tudja elkerülni az akkumulátor gyors lemerítését. Ha folyamatosan nagy sebességgel halad, illetve ha nagy nyomatékra van szükség, például amikor meredek emelkedőn gyorít, könnyen túllépheti az ideális lemerülési sebességet.

8. Gyorstöltés

Ne töltse fel az akkumulátort teljesen kevesebb mint egy óra alatt. A lítium-ionos akkumulátorok több ciklust bírnak ki, ha lassabban tölti őket. A legjobb, ha legalább 1 óra alatt tölti fel az akkumulátort az optimális élettartam megtartásához. A legtöbb szabványos roller-konfigurációval még két sorba kapcsolt gyorstöltővel sem tudja túllépni az ajánlott töltési sebességet.

9. Az akkumulátor élettartama

Milyen hosszú ideig tart az elektromos roller akkumulátora? Az elektromos rollerek akkumulátorai körülbelül 300-500 töltési ciklust bírnak, 5000 és 40 000 km közötti hatótávolságig, illetve 3-8 évig tartanak ki, mielőtt kapacitásuk jelentős részét elveszítenék. Az előbbi értékekben jelentős eltérés lehet a cellák minőségétől, az akkumulátor méretétől, a kezelési és a töltési módtól függően, továbbá attól, hogy mennyire tartjuk karban az akkumulátort (ld. az előbbi pontokat).

Néhány kérdés és válasz.

Miért fontos, hogy részben feltöltve tároljuk az akkumulátort?

Mert az akkumulátorcellák az önkisülés miatt folyamatosan veszítenek töltésükből a tárolás során. A 2,7 V alatti feszültségű cella erősen degradálódik, sőt instabillá és potenciálisan veszélyessé is válhat.

Miért az a legjobb módszer, ha először a dugaljhoz csatlakoztatjuk a töltőt és csak utána a rollerhez?

A töltő kimeneti kondenzátora 0 V potenciállal rendelkezik, hacsak nincs a hálózatra csatlakoztatva. Ha töltőt áram nélkül csatlakoztatja a roller akkumulátorához, amelynek feszültsége általában 36 V és 84 V közötti (rollertől függően), akkor hatalmas mennyiségű áram folyik a 0 V-os kondenzátorba. Ez szikrát okozhat, és károsíthatja a roller töltőportját, de valójában az egész töltőt. Ha a töltőt először a hálózatra csatlakoztatja, azzal a kondenzátor feszültségét sokkal közelebb hozza az akkumulátor feszültségéhez, és a fenti jelenség nem következik be.

Miért nem szabad a rollert a töltés után a hálózathoz csatlakoztatva hagyni?

Teljes feltöltés utáni további töltés hatására a fémes lítium lerakódik az akkumulátor anódján. Ez a lítiumfém idővel felhalmozódik, és csökkenti az akkumulátor kapacitását, mivel blokkolja a lítiumionok, következésképpen pedig az elektronok áramlását.

Blog kategóriák

Kosárhoz Ön által hozzáadva
Mennyiség
Összesen
0 termék van a kosaradban 0 termék van a kosaradban
Összesen (áfát tartalmazza)
Vásárlás folytatása