Felelősségteljes gondolkodás és biztonság

Biztonság és az elektromos rollerek

 • SZERZŐ: Ján Urbančík Az egyéni elektromobilitás lelkes rajongója. Több mint 50 elektromos roller modellt vezetett és akkor hagyta abba a megtett távolság számolását, amikor elérte első tízezer kilométerét. 2016 óta egész évben napi szinten használ elektromos rollert. Ugyanakkor magánpilóta, motoros, több mint 150 000 km-rel a háta mögött, és versenyautó-pilóta. Az ideális nyaralás számára egy repülőút, megfelelő elektromos rollerrel a csomagtartóban. Pozitívan viszonyul minden motorral felszerelt dologhoz (kivéve a fűnyírót).
Az elektromos rollerezés egy új életstílus

Az elektromos roller egy csodálatos közlekedési eszköz, amely sokkal többet nyújt az A pontból B pontba való eljutásnál.

Öröm két keréken, fülig érő mosoly, egy életstílus, ésszerű közlekedési mód a túlzsúfolt városokban, bolygónk környezetszennyezésének csökkentése, csak hogy párat említsünk.

Naponta élvezzük a rollereinkben rejlő lehetőségeket, a praktikumot, de különösképpen csendességüket és sebességüket. Álljunk meg egy pillanatra, és beszéljünk arról, hogyan lehet biztonságosan vezetni egy elektromos rollert. Beszéljünk arról, hogy mit súg nekünk a józan ész és felelősség a városi és a városon kívüli rollerezésről.

Egyre gyakoribbak az elektromos rollerekkel összefüggésbe hozható balesetek, ami nyilvánvalóan következik növekvő népszerűségükből és az ebből fakadó növekvő számú kezdő, kevésbé tapasztalt rolleresek számából, valamint abból, hogy a rolleresek túlbecsülik képességeiket vagy alábecsülik rollerük erejét. Egyre több elektromos rollerező közlekedik az utakon autók között. Az évek során az autósok még a kerékpárosokat is alig tanulták meg tisztelni. És most hirtelen olyan rolleresekkel találják szembe magukat, akik a kerékpárosoknál még kevésbé észrevehetők, ugyanakkor gyakran sokkal gyorsabbak.
Az elektromos rollerezés egy új életstílus

Három fő szempont befolyásolja az elektromos roller biztonságos vezetését:

 • Vezető
 • Roller
 • Környezet és annak állapota

Nincs értelme időt pazarolni más emberek, gyalogosok, kerékpárosok vagy autósok hibáztatására. Az sem növeli biztonságunkat, ha útjaink és járdáink állapotára, az időjárásra vagy a vezetőkre panaszkodunk. Lehet, hogy ezek nagyban befolyásolják a biztonságunkat, de nem tudunk változtatni rajtuk. Amin azonban változtathatunk, az a viselkedésünk. Lehet, hogy biztonságunk mindhárom szempontját nem tudjuk befolyásolni, de közülük legalább kettőhöz megpróbálhatunk máshogy hozzáállni. És ez több mint elegendő. Mert a problémák akkor merülnek fel, amikor mi, rolleresek nem tudunk alkalmazkodni a körülöttünk lévő körülményekhez és helyzetekhez.

Például egy olyan személy, aki nedves felületen (mint a képen) 30 km/h-s sebességgel süvít kicsi és szilárd kerekekkel felszerelt, rosszul rugózott rollerrel, még a közelben lévő, közlekedésben résztvevők további hozzájárulása nélkül is problémákat okozhat.

Miről fog tanulni?

Hogyan lehet biztonságosan vezetni az elektromos rollert?

Az elektromos roller teljesen más

Vezetési technika

"De hát ez csak egy roller! Milyen vezetési technikáról beszélsz? Csak állj rá és vezesd!" - Valójában ez nem ilyen egyszerű. Manapság a rollerek könnyedén képesek olyan sebesség elérésére, ami városon belül az autók és a kerékpárok számára sem engedélyezett, méghozzá nem véletlenül. Az elektromos roller egy egészen másfajta jármű, amely teljesen eltérően viselkedik minden mástól, amivel az útjainkon vagy a járdáinkon közlekedni szoktak.

Az elektromos rollerek semmiben sem hasonlítanak a kerékpárokhoz! Ha Ön tapasztalt kerékpáros, akkor az még nem mond semmit a rollervezetési készségeiről. A rollereknek nincsenek nagy kerekei, amelyek pörgettyűs hatásuk révén stabilan tartanának. Amikor elengedi a kerékpár kormányát, a kerékpár egyenesen halad tovább nagy kerekeinek és azok pörgettyűs hatásának köszönhetően. Ha ezt rolleren próbálja megtenni, gyorsan rá fog jönni, hogy annak nincs ilyen stabilitása a menetirányt illetően. Roller vezetése közben az is veszélyes kísérletnek számít, ha a kormányt csak egy kézzel fogjuk. A súly máshogy oszlik el, és a kerekek is sokkal közelebb vannak egymáshoz, ezért egy roller soha nem fog ugyanúgy viselkedni, mint egy kerékpár. Ráadásul Ön a rolleren áll, így súlya más módon oszlik el és mindig teljesen a lábaira nehezedik. Ezzel ellentétben a kerékpárnál az Ön súlypontja és a kerékpár súlypontja viszonylag közel vannak egymáshoz, ami nagymértékben javítja a stabilitást. Rollernél ez pont ellentétesen van. Az Ön súlypontja és a roller súlypontja messze van egymástól, ezért a roller és az Ön teste eltérően viselkedik szélsőséges helyzetekben.


Kormányrúd és kormány

Elektromos roller vezetésekor az Ön egész testének aktívan kell dolgoznia, miközben súlypontját folyamatosan áthelyezi. A szokásos motor nélküli rollert is a testhelyzet változtatásával lehet irányítani, hasonlóan a motorkerékpárhoz vagy a belsőégésű motoros robogókhoz. Nagyon fontos az, hogy hogyan áll a rollerén, és hogyan mozdítja előre vagy hátra a súlypontját, főként gyorsításnál vagy fékezésnél. A vezető teljes súlyának mindig kizárólag a lábára kell nehezednie, hasonlóan ahhoz, mint amikor gördeszkán vagy snowboardon állunk.

A kormány és a kormányrúd pontosan arra szolgál, amit a nevük sugall. Kormányzásra. Tehát nem arra tervezték őket, így nem is alkalmasak arra, hogy a vezető súlyát hirtelen gyorsítás vagy fékezés közben elbírják. Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit még a tapasztalt vezetők is elkövetnek. Valamit rosszul csinál, ha azt veszi észre, hogy a kormányt erőteljesen markolja, rángatja vagy a kormányra támaszkodik. Soha ne feledje, hogy a kormány kormányzásra szolgál. Éppen ezért erőteljes modellek gyorsítása és bármelyik modell fékezése közben a súlypont áthelyezésével kell dolgoznia, hogy teste tehetetlenségét kompenzálja, méghozzá úgy, hogy gyorsuláskor előre, fékezéskor pedig hátrafelé hajol.

Alig akad olyan elektromos roller, amelyet úgy terveztek volna, hogy a kormányrúd és a kormány a vezető súlyának akár egy kis részét is elbírja.

Nézze meg alaposan a rollerét. Tulajdonképpen egy kerekekre rögzített taposólemez és egy hosszú kar, végén kormánnyal. Emlékszik a középiskolára és a történetre Arhimédészről, aki megértette, hogyan lehetséges az erőátvitel emelőkar segítségével, kimondva a híres mondatot: “Adjatok egy szilárd pontot, hol lábamat megvethetem és kimozdítom helyéből a Földet.” Arra gondolt, hogy ha lenne egy elég nagy emelőkarja, akkor csupán az izmai erejével meg tudná mozdítani az egész bolygót. A emelő elvének felismerése döntő fordulópontot hozott a tudomány és a technológia fejlődésében. Emlékezzen tehát Archimedes-re, és a kormányrudat a kormánnyal együtt csak kormányzásra használja. Mi történik, ha Ön előrenyomja a kart (kormányrudat)? A roller először felemelkedik és csak az első keréken halad tovább. Utána a roller egész teste előrebillen, aminek a vége egyszerűen az lesz, hogy Ön leesik róla. Képzelje azt, hogy úgy vezeti az elektromos rollert, mintha gördeszkázna vagy snowboardozna, amikor is testének súlya kizárólag a lábára nehezedik.


Gyorsítás

Sok erőteljes modell még a tapasztalt vezetőket is képes meglepni gyorsulásával. Az elektromos motorok nagy forgatónyomatékának és a kis kerekeknek a kombinálása gyakran olyan gyorsulást eredményez, ami miatt a vezetők ösztönösen megijednek és így a kormányt megragadva alig tudnak állva maradni. Ez azonban a legrosszabb, amit egy vezető tehet, mivel a kormányrúdra nehezedő megnövelt súly hátrafelé mozdítja a súlypontot, ami által csökken az első kerékre ható leszorítóerő. Ezzel csökken a stabilitás, és elveszítjük a roller felett irányításunkat. Még ha a vezető nem is esik el és sikerül a rolleren maradnia, a kormányrúdra és az összecsukási mechanizmusra irányuló túlzott terhelés a rollert akkor is károsítja.

Nem szégyen, ha először beállítunk egy sebességkorlátot, hogy fokozatosan szokhassunk hozzá a rollerhez és annak gyorsulásához. Figyelje meg, hogy gyorsítás közben nem húzza-e Önmaga felé a kormányrudat. Ha igen, akkor próbáljon meg rátalálni arra a pozícióra, amelyben képes teljes mértékben felgyorsulni anélkül, hogy rántana a kormányon. Ezzel jelentősen megnöveli a stabilitást és gyorsítás közben képes lesz a rollert teljes mértékben irányítása alatt tartani. Ráadásul ez hosszú élettartamot biztosít rollerének, amely több éves problémamentes vezetéssel jutalmazza meg Önt jól működő összecsukási mechanizmussal, valamint az illesztéseknél vagy a csapágyakban keletkező kopások és sérülések nélkül.

A fizika törvényeit nem lehet legyőzni. A vezető teste valamivel mindig lemarad a roller mögött, ami olyan érzést kelt, mintha a roller "ki akarna futni" alólunk. Ez okozza azt, hogy ösztönösen mindig a komrányrúdba kapaszkodnánk, ezzel megakadályozva a roller „elszaladását”. Mint azonban már mondtuk, ez a lehető legrosszabb reakció. Képzelje el azt, hogy egy buszban áll, de nem kapaszkodik, amikor is váratlanul a buszsofőr hirtelen elkezd gyorsítani. Ha a haladás irányában állunk, nem leszünk képesek talpon maradni és hátraesünk. Ha azonban oldalirányban állunk, és a „hátsó” lábunkat a test megtámasztására használjuk, akkor tökéletesen képesek leszünk megbirkózni a szituációval anélkül, hogy bármibe belekapaszkodnánk. És ez a rolleren is pontosan így működik, ahol még megvan az a nagy előnyünk is, hogy mi döntjük el, mikor kezdünk gyorsítani, tehát mi irányítunk. Vagyis semmilyen gyorsítás nem lephet meg minket, képesek leszünk arra előre felkészülni.

1
2
3
4

Megfelelő testhelyzet az elektromos rolleren gyorsítás közben:

A kezek lazán helyezkednek el a kormányon, és nem húzzák hátrafelé a kormányrudat. Az ujjak nem markolják erősen a kormányt, így képesek lesznek az apró korrigálásokra.

A lehető legnagyobb mértékben előre hajol a test még a gyorsítás megkezdése előtt, hogy megakadályozza a súlypont túlságos elmozdulását hátrafelé. Ezt a helyzetet a gyorsulás fázisában meg kell tartani.

A súly legnagyobb része az egész testet tartó „hátsó” lábra nehezedik. A nagyobb teljesítményű rollereket a taposófelület hátsó részén gyakran úgynevezett lábtartóval látják el, amelynek nekitámaszthatjuk a lábunkat.

A maximális stabilitás elérése érdekében a lábakat egymás mögé helyezzük, amennyire csak lehetséges egymástól messze, és a haladási irányba fordítva.

Figyelem! Ha rosszul méri fel, mire képes a roller, és a rollere túl hirtelen gyorsul, vagy ha valami Ön elé ugrik, és gyorsításról azonnali fékezésre kell váltania, akkor ez a helyzet nagyon veszélyes a hirtelen fékezésre, mivel fennáll a veszélye, hogy a roller átbillen az első kerekén. Ilyen esetben a fékezés kezdetével egyidejűleg azonnal mozdítsa testét a fékezési helyzetbe!

Fékezés

A fékezés és különösen az erős fékezés az elektromos roller irányításakor fellépő egyik legveszélyesebb helyzet. Ha a leghatékonyabb fékezést szeretné elérni egy adott roller képességeinek határán belül, ahhoz „éreznie” kell a rollert és behatóan ismernie, valamint erős idegzettel kell rendelkeznie. Sokkal jobb, ha körültekintően vezetünk, és nem kerülünk olyan helyzetbe, amely maximális fékerőt igényelne. Természetesen sok múlik azon, hogy rollerének mennyire jók a fékei. Az alapelv azonban nem változik.

Amikor Ön erősen fékez, a szabály az, hogy a vezető teste megpróbálja "megelőzni" a rollert. Ha egy vezető nincs erre felkészülve, az azt eredményezi, hogy ösztönösen a kormányrúdnak támaszkodik, és súlyának egy részét áthelyezi arra. Ez károsítja a rollert, mivel a kormányrudat nem arra tervezték, hogy elbírja a test súlyát. A legfontosabb azonban, hogy nagyon veszélyes helyzetekhez vezethet. Ilyen esetben a kormányrúd hatalmas karként működik, csökkentve a hátsó kerékre gyakorolt ​​nyomást. A hátsó kerék nyilvánvalóan nem tapad az úthoz, reteszelődik és leáll a fékezés. Még ha a kerék továbbra is kissé érintkezik az úttal, elveszíti a tapadását, mert le van reteszelve, és a roller veszít iránytartásából. Szélsőséges esetekben ez a probléma hosszabb ideig fennáll, és a rolleres hibája miatt az egész roller átbillen az első kerék fölött, ami előrerepíti a vezetőt. Jobb esetben a vezető a lábára érkezik. Rosszabb esetben a fején vagy a hátán landol. Ez nem elméleti kérdés. Több tucat ügyfelünk gyakorlati tapasztalatain alapszik, akik erős fékezés közben rossz reakciójuk miatt nagyot zuhantak. Egyikük sem sérült meg komolyan, mi pedig megjavítottuk rollereiket. De ez nem azt jelenti, hogy nem kell megtanulni a megfelelő és biztonságos fékezést.

Fontos, hogy fékezés közben ne támaszkodjon a kormányrúd hosszú karjára, hogy ezzel ne okozzon újabb problémát, hanem inkább mozdítsa súlypontját hátrafelé, ezáltal csökkentve a kormányra nehezedő nyomást. Ez jelentősen megnöveli a fékhatást a hátsó keréken, amely cserében hatékonyan fékez, és azt is lehetővé teszi, hogy a vezető megtartsa stabilitását és a roller feletti irányítását.

A fizika törvényeit nem lehet legyőzni. A vezető teste mindig megelőzi magát a rollert. Vagyis a rolleres érezni fogja a roller fékezését, de teste megpróbál továbbhaladni. Ezért az ösztönös reakció a kormányrúdnak támaszkodás, hogy a roller ne álljon meg a vezetője nélkül. Mint azonban már mondtuk, ez a lehető legrosszabb reakció. Képzelje el azt, hogy egy buszban áll, de nem kapaszkodik, amikor is a buszsofőr váratlanul hirtelen elkezd fékezni. Ha a haladás irányában állunk, nem leszünk képesek talpon maradni és előrebukunk. Ha azonban oldalirányban állunk, és az „első” lábunkat a test megtámasztására használjuk, akkor tökéletesen képesek leszünk megbirkózni a szituációval anélkül, hogy bármibe belekapaszkodnánk. És ez a rolleren is pontosan így működik, ahol még megvan az a nagy előnyünk is, hogy mi döntjük el, mikor kezdünk fékezni, tehát mi irányítunk. Vagyis semmilyen fékezés nem lephet meg minket, képesek leszünk arra előre jobban felkészülni.

1
2
3
4

Megfelelő testhelyzet az elektromos rolleren fékezés közben:

A kezek lazán helyezkednek el a kormányon, és azt nem húzzák hátra vagy nyomják előre. Ennek eredményeként a roller stabil marad a fékezés során, jobb kormányzást tesz lehetővé, és nem fog a hátsó kerék elemelkedni a talajtól.

A vezető testét a lehető leghátrább tartja, eltolva a súlypontot és segítve a súly áthelyezését a hátsó kerékre, amely ezután jobban fékez, és kevesebb súly nehezedik az „első” lábra.

A rolleres teljes súlya átkerül a „hátsó” lábra, míg az „első” lábát nekitámasztja a rollernek. Erre a célra a cipőtalp teljes felületet kell használni. A lábaknak jól meg kell tapadniuk a taposólemezen, hogy ne csúszkáljanak, hanem megtartsák a test súlyát.

A lábak mindig egymás mögött vannak a rolleren (soha nem egymás mellett), mivel ebben a helyzetben előrefelé a test sokkal stabilabb. A lábakat a lehető legtávolabb tartjuk egymástól.

Blokkolt kerék

Az erőteljes fékezés veszélyei azonban ezzel még nem érnek véget. Az elektromos rollerek döntő többsége nincs felszerelve az úgynevezett ABS-sel (csak bizonyos modellek), amit mint tudjuk, az autóknál vagy az újabb motorkerékpároknál használnak. Ez azt eredményezi, hogy a kerekek fékezés közben teljesen leblokkolódnak, mint a kerékpárnál. Ez még akkor is veszélyes, ha a rollernél jobb stabilitással és nagyobb kerekekkel rendelkező kerékpárral közlekedünk. A fékezés közben leblokkolt kerék sokkal veszélyesebb egy roller esetében.

Roller viselkedése blokkolt kerékkel

Sokkal kevésbé veszélyes a hátsó kerék blokkolódása. A hátsó iránystabilitás részleges elvesztésétől eltekintve gyakran észre sem lehet venni. Hallani lehet a csikorgást, és a roller kissé jobbra vagy balra kipörgetheti a hátsó kereket. A hátsó gumiabroncs élettartamát azonban ezzel Ön jelentősen lerövidítheti, és természetesen, mivel a kerék csúszik, nem tudja majd megfelelően szabályozni az irányát. Ugyanakkor a nem blokkolt első kerék továbbra is húzza maga után a hátsót, így a hirtelen kifarolás oldalra általában nem túl nagy.

Sokkal rosszabb és veszélyesebb, ha az első kerék blokkolódik. Ezt rögtön észre fogja venni. Leginkább abban nyilvánul meg, hogy a roller azonnal elkezd balra vagy jobbra csúszni. A kerék elkezd egy irányba húzni, és ezzel egyidejűleg megpróbál „kifeküdni” az úttestre, miközben a kormány megpróbál lefelé az ellenkező irányba kiszabadulni az Ön kezei közül. Mintha a roller azonnal és megalkuvás nélkül próbálna eldőlni, akár balra, akár jobbra. Ezt a helyzetet nagyon jól ismerik azok a motorosok vagy sofőrök, akik ABS nélküli autókat vezetnek (például a versenyzők). A kísérő jelenség általában hangos gumicsikorgással jár, azonban erre ne számítson feltétlenül, mivel nedves, burkolat nélküli vagy lefagyott felületen haladva mindez csendesen történhet.

A reteszelt kerék forgása mindkét esetben leáll, és a kerék egyenesen előre halad tovább. Ezért tovább nő az instabilitás, ha Ön történetesen kanyarodás közben blokkol, mivel a reteszelt kerék egyenesen a kanyarból kifelé folytatja útját. A hátsó kerék „megpróbálja megelőzni” Önt, így az első kerék kicsúszásával Ön azonnal elesik. Bár „drift” üzemmódban elegánsan meg lehet állni úgy, hogy a hátsó kereket kanyarodás közben szándékosan reteszeljük (a technikát a kaszkadőrök gyakran használják). Ezt a vezetési stílust azonban biztosan nem szabad használni átlagos utakon vagy járdákon. A hatást az okozza, hogy a blokkolt kerék nem rendelkezik a szükséges tapadással, és inkább úgy viselkedik, mint a "jégen”.

Megfelelő reakció fékezés közben leblokkolt kerék esetében

A blokkolt kerék mindig feszült helyzetet teremt, mert maximális fékezéskor lép fel, amit önmagában is általában vészhelyzet okoz. A megoldás nagyon természetellenes, ezért az emberek általában pont az ellenkezőjét teszik. Erősen megnyomják a féket, mert agyuk azt ordítja: „Állj, állj meg!” Az egyetlen helyes reakció azonban a fék óvatos felengedése. A fékkar egy-két milliméteres felengedése sokszor elegendő ahhoz, hogy a roller működése azonnal normalizálódjon, ami gyorsan helyreállítja a stabilitást. Fontos, hogy mindig a blokkot ténylegesen előidéző féket engedje fel. Tehát, ha a hátsó kerék van blokkolva, ne engedje fel az első féket és fordítva. Elméletben mindez eléggé logikusan hangzik és nyilvánvaló, hogy ezt kell tennünk. A gyakorlatban és stresszhelyzetben azonban mindannyian ugyanazt a hibát követjük el.

Legyen óvatos a kerék feloldása után is. Ekkor az újra elkezd forogni, lesz tapadása és természetesen megpróbál korábbi állapotába visszatérni. Ez azt jelentheti, hogy a roller másik irányba indul el, mint amire Ön számít, vagy hogy a kormány ellentétes irányba rándul. Ez normális. Némi gyakorlattal már "el fogja tudni kapni" a rollert, ami után folytatnia kell a fékezést. A fent említett teljes folyamat nem tarthat 1-2 másodpercnél tovább. Általában megfelelően és „ösztönösen” hajtjuk végre, köszönhetően annak, hogy az agy már megtapasztalta a múltban, és tudja, mit kell tennie. Ha az első kerék blokkolását nem korrigálja szinte azonnal, a vezető végül általában leesik valamelyik oldalra.

Ha ez bekövetkezik, egyszerűen tapasztalat kell és erős idegzettel rendelkezni. Gyakorlatilag senki sem képes erre jól reagálni, amikor először történik meg vele. Akik még nem tapasztalták a kerék blokkolódását, valószínűleg nem fognak jól cselekedni, amikor először megtörténik velük, és vagy elesnek, vagy túlságosan felengedik a féket, azt kockáztatva, hogy nem fékeznek eléggé az akadállyal való ütközés elkerüléséhez.

Ezért nagyon fontos, hogy előre kipróbálja az ilyen fékezést biztonságos és ellenőrzött környezetben, jobban felkészülve a valós vészhelyzetre.

A kerék blokkolódásának megakadályozása

A motorosoktatók gyakran hasonlítják ezt a helyzetet egy citrom vagy narancs préseléséhez. Jó összevetés, minden olyan fékre vonatkozik, amely fékkarral szabályozható és képes reteszelni a kereket. Tehát alkalmazza úgy a fékerőt, mintha citromlevet facsarna. Határozottan, de fokozatosan és nem túl gyorsan. Ha máris erős ellenállást érez, az azt jelentheti, hogy már blokkolta a kereket, vagy nagyon közel van hozzá. Amikor a roller elkezd úgy viselkedni, mintha a kerék valóban le lenne blokkolva, óvatosan engedje fel néhány milliméterrel a fékkart. Fontos, hogy a fékerőt és annak fokozatos leadását ahhoz a környezethez igazítsa, ahol fékez. Sokkal nagyobb a kerék blokkolódásának kockázata burkolatlan, nedves, hideg vagy fagyott felületen, vagy ha van rajta levél, por, homok vagy egyéb szennyeződés. Ilyen körülmények között nagyobb követési távolságot kell tartani, és kevésbé intenzíven, kisebb erővel kell fékezni.

Javaslatok gyakorláshoz

Ha jobb vezető akar lenni és javítani akar biztonságán, nincs jobb megoldás, mint biztonságos fékezésnél nehéz fékezést gyakorolni. Próbáljon meg fékezni alacsonyabb sebességnél, biztonságos helyen jó személyi biztonsági felszerelésben. Fokozatosan találja meg azt a pillanatot, amikor kezdi elveszíteni az irányítást. Alkalmazza a fent említett tanácsokat, és meg fogja látni, hogy ez azért nem agysebészet. Idővel ösztönösen is így tesz majd. Ha úgy érzezné, hogy a kormányrúd felé dől, akkor tudni fogja, hogy nem tartja magát helyesen, és hogy túl kevés súlyt helyez hátra és sokat „az első lábra”. Burkolatlan felület okozhatja a kerék gyorsabb reteszelését. Például kavicsos úton akár 5-10 km/h-s sebességnél is blokkolhatja a kereket. Ez lehetővé teszi, hogy biztonságos sebességnél gyakoroljon. A „kemény az edzőtéren, könnyű a csatatéren” mondás a vészfékezés gyakorlására is vonatkozik. Ne felejtsen el megfelelő személyi biztonsági felszereléseket viselni, például sisakot, erős cipőt és védőruházatot.

Gyakran használt féktípusok és azok jellemzői

Minden féktípusnak megvan a maga sajátossága. Minél előbb ismerkedjen meg rollere fékeivel, és időről időre próbálja ki a kemény fékezést biztonságos körülmények között. Fel fogja fedezni, hogyan viselkedik rollere, amikor a lehető leghamarabb kell leállítani. Tartsa észben, melyik fékkar vezérli az első kereket, és melyiket használja a hátsó kerék fékezéséhez. Ez nagyon fontos, mert míg a blokkolt hátsó kerék többnyire nem okoz komoly problémát, és Ön gyorsan meg tud állni, a blokkolt első kerék általában eséshez vezet. Legyen különösen óvatos, ha többféle rollert használ. Mindig emlékezzen arra, hogy milyen fékek állnak rendelkezésére az egyes modelleknél.

Elektromágneses (regeneratív fék)

Ez egy lenyűgöző, új technológia. Megnöveli a hatótávolságot, karbantartásmentes és meglepően erős fékezésre képes. Fékgörbéje azonban eltér a szokásos mechanikus féktől. A fékerő eltérően oszlik meg, és alacsony sebességnél gyakran kevésbé hatékony. Saját méréseink szerint dob- vagy tárcsafékekkel mindig kicsit gyorsabban lehet megállni. Ezért ügyeljen arra, hogy elektromágneses fékkel nagyobb követési távolságot tartson, és ésszerűen közlekedjen. Ennek a féknek az az előnye, hogy a kerék csak ritkán blokkolódik, így jelentősen csökken a veszélyes helyzetek száma. Nem igényel karbantartást, és mindig azonos fékgörbét és erőt biztosít, ismételt kemény fékezés esetén is. Lejtmenet előtt egy ilyen modellnél, mindig ellenőrizze, hogy be van-e kapcsolva a roller. Erre azért van szükség, mert a roller kikapcsolt állapotban nem fog fékezni. Ez vonatkozik arra a rollerra is, amelyiknek az akkumulátora teljesen lemerült, és ezért már nem lehet bekapcsolni.

Láb (taposó) fék

Leginkább ultrakönnyű modelleken és kizárólag hátsó keréken használják. Az elv ugyanaz, mint a kicsi, nem elektromos rollereknél használt féknél, ahol a láb közvetlenül a sárvédőt nyomja az abroncshoz, és így fékezi. Lehet, hogy primitívnek hangzik, de viszonylag jól működik. Némi gyakorlással lehetséges a hátsó kerék reteszelése, hogy csússzon. Ebben az esetben a roller elveszíti oldalirányú stabilitását, és ha ezt kanyarban tesszük, a roller hátsó része elkezdi megelőzni a roller elejét. Ez a fékezési módszer gyakorlatot igényel, nehezebben irányítható. A lábfék alkalmas az első fék segítésére vészfékezéskor, és alacsony sebességnél történő lassításhoz. A fékhatékonyság növelhető a súlypont lehető leghátrább helyezésével. Ez a fékezési módszer gyorsabban koptatja a hátsó kereket, ezért azt rendszeresen ellenőriznie kell.

Dobfék

Ezt a fékezési módot sokan alábecsülik, mivel az újabb autóknál már nem használnak dobféket. Akad azonban különbség az 1300 kg-os autó és a 30 kg-os roller fékezése között. A dobfékeknek számos előnye van a tárcsafékekkel szemben valós élethelyzetekben. A rendkívül erős rollereket leszámítva igazából jobb választás. A dobfék legfőbb előnye, hogy kevesebb karbantartást és állítgatást igényel. A kerékpárokkal ellentétben a rollerek fékei a talaj közelében vannak, ezért ezek a fékek gyakrabban koszolódnak be, ami hatással lehet a fékezési görbére. A dobfék azonban zárt, vagyis kiválóan védett a külső környezet hatásai ellen. A teljes fékbeállítás a fékkar állítócsavarjának meghúzásából áll, amit csak alkalmanként kell elvégezni. Tudni fogja, hogy ezt a csavart meg kell húznia, ha azt veszi észre, hogy a roller nem fékez azonnal a fékkar megnyomása után, tehát a fékkar bizonyos mozgatása nem okoz fékezést. A teljes beállítási folyamat csak körülbelül 10 másodpercet vesz igénybe, és nincs szükség hozzá szerszámokra. Tehát azok számára alkalmas, akik olyan rollert keresnek, amelyen csak állni és utazni kell, anélkül, hogy azt gyakran kellene szervizelni. Ha a fék védett és zárt, az kiküszöböli a sérülés veszélyét szállítás közben, eséskor, stb. Javasoljuk, hogy a dobfék betétjét hivatalos szervizben cseréltesse ki. A dobfék a legjobb választás olyan rollerek számára, amelyek maximális sebessége körülbelül 40 km/h, és olyan vezetőknek, akiknek nincsenek extrémsport ambíciói. Normál használatnál hasonlóan fékez, mint a tárcsa alapú versenytársai. Hátránya a gyengébb hűtés, ezért nem alkalmas rendszeres, kemény fékezésre nagy sebességnél. Minél jobban felmelegszik a dobfékbetét, annál gyengébb a fékhatás. Megfelelő hűtés nélküli ismételt fékezés esetén romlik a betét fékhatékonysága. Dobfék használatával a gyártó nem pénzt próbál megtakarítani. Még a neves márkák is elkezdték használni a dobfékeket a városi modellekben, ami sokéves tapasztalaton alapul.

Mechanikus (kábellel működtetett) tárcsafék

A tárcsafékeket környzetünkben szinte mindenhol használják - autóban, motorkerékpárban, valamint kerékpárban. Nagyon hatékony fékezési mód, amellyel a jó hűtésnek köszönhetően nagy sebességről való megálláshoz ismételt fékezés lehetséges. A féktárcsát semmi nem takarja, ami azt jelenti, hogy a levegő jól lehűti. A mechanikus változat olcsóbb, azonban így is elegendő a legtöbb felhasználó számára. Hátránya a kábel kissé rosszabb reakciója a fékerő hidraulikus erőátviteléhez képest, amely hatékonyabb és gyorsabb. Fő előnye az alacsonyabb ár és a könnyebb beállítás - nincs szükség semmilyen fékfolyadék ellenőrzésére vagy légtelenítésére. Ugyanolyan egyszerűen beállítható, mint a dobfék. Azonban gyakrabban kell beállítani. Gyakori probléma a megvetemedett féktárcsa, az olcsóbb változatokat nem sportos vezetéshez vagy durva bánásmódhoz tervezték. Menet közben a vetemedés egyenetlen fékezésben, a kerék és a fékkar „rázkódásában”, valamint a tárcsa „recsegésében” nyilvánul meg, még akkor is, ha nem fékezünk. A tárcsa megvetemedése leggyakrabban mechanikai behatás miatt következik be, például amikor a rollert az oldalára helyezi, úgy hogy a roller súlya a tárcsára nehezedik. Történhet például akkor is, ha a rollert az autó csomagtartójában szállítja, vagy esetleg amikor a tárcsa egy fal sarkába ütközik, miközben Ön a rollert tolja. Ugyanígy akkor is megvetemedhet, amikor a vezető felhevült fékkel áthajt egy tócsán és a tárcsa magas hőmérsékletről hirtelen lehűl. A tárcsa megvetemedését gyakran okozza az a helyzet, amikor a vezető többször egymás után nagyon erősen fékez, így a tárcsa túlságosan felforrósodik, majd a fékkart lenyomva tartva állítja meg a rollert. Ekkor a fékbetétek nyomást gyakorolnak a tárcsa felső részére, amely egyenetlenül hűl le és meghajlik. Ezért jó a tárcsákat mindig úgy lehűteni, hogy egyenletesen kb. 20 km/h-s sebességgel haladunk további fékezés nélkül. Ez nemcsak a rollerre vonatkozik, hanem az autókra és a kerékpárokra is. Általánosságban elmondható, hogy a kábellel működtetett tárcsafékek gyengébb (olcsóbb) tárcsákkal és fékbetétekkel vannak felszerelve az alacsony ár megtartása érdekében. Ha a tárcsái gyakran megvetemednek, és biztos abban, hogy ezt nem Ön okozza a vezetési stílusával vagy a rollerkezelési technikájával, akkor segíthet, ha egy tárcsát kicserél egy másik gyártó által készített tárcsára, vagy érdemes lehet kissé vastagabb tárcsát használnia.

Hidraulikus tárcsafék

Ugyanez a fenti elv vonatkozik a hidraulikus tárcsafékekre is, ezért csak a különbségekre kell rámutatnunk. A fő különbség az, hogy a fékerőt nem a tokban lévő kábel, hanem hidraulikusan egy fékfolyadék továbbítja a fékkarról. A folyadék gyorsabb és egyenletesebb hatást fejt ki, mivel a folyékony anyagokat nem lehet összenyomni. Ehhez a módszerhez jobb minőségű alkatrészeket kell használni, amit természetesen az ár is tükröz. Hátránya a nehezebb karbantartás. Figyelni kell az esetleges fékfolyadékszivárgást (szakadást), és megelőzésként a fékfolyadékot időről időre teljesen le kell cserélni. Idővel a folyadék nedvességet szívhat magába, ami a hatékonyságot rontja. A hidraulikus fékekkel kapcsolatos veszélyes jelenség a fékrendszerben lévő levegő. Akkor fordul elő, amikor egy légbuborék kerül a folyadékba, bármennyire is kicsi az. A levegő összenyomható, ezért a fékkar nemcsak a fékbetéteket nyomja a tárcsához, hanem a fékrendszerben lévő levegőt is összenyomja. „Puha” fékkarban nyilvánul meg, amely lényegesen rosszabb fékhatással rendelkezik. Ilyen esetben a fékrendszert a kézikönyvnek megfelelően kell légteleníteni. Ez általában egy külön szelep kinyitásával történik, amely fokozatosan szabadítja fel a levegőt a rendszerből, miközben a fékkart egymás után többször le kell nyomni. A levegő mindig a rendszer legmagasabb pontján található, ezért a légtelenítés viszonylag egyszerű folyamat. Ha azonban bizonytalan, a legbiztonságosabb az, ha ellátogat egy szervizbe, és mi megmutatjuk Önnek ezt a folyamatot. Egyes hidraulikus fékekkel felszerelt modelleknél a levegő akkor jut be a fékrendszerbe, amikor Ön a rollert „fejjel lefelé” teszi le, például szállítás közben. Ezért mindig jobb ezeket a modelleket kerekekkel lefelé szállítani. Bánjon óvatosan egy vadonatúj rollerrel, miután kivette a csomagolásból. Nem tudja, hogyan szállították, és a fékrendszerben lehet levegő. Ezért mindig nézze át alaposan az új rollert az első vezetés előtt és tesztelje a fékeket, különösen ha hidraulikusak. Ez a leghatékonyabb fékezési módszer nagy sebességről történő ismételt fékezéshez, mivel ez reagál a legjobban és a legpontosabb irányítást biztosítja a fékhatás felett. Habár ezt teljes mértékben nem minden vezető képes kihasználni.

Hibrid tárcsafék

A tárcsafékekről elég szó esett fentebb. A teljesség kedvéért azonban meg kell említenünk, hogy léteznek hibrid fékek is. Például az SXT Ultimate LITE modellben ilyet használnak. Olyan rendszer ez, amiben a fékerőt a fékkarokból először a fékszelepben végződő kábel továbbítja. Ez a szelep tele van fékfolyadékkal, ennek köszönhetően az erőt hidraulikusan továbbítja a fékbetétekhez. Lehet, hogy furcsán hangzik, de határozottan nem rossz ötlet. Megszünteti a fékrendszerben a levegő jelenlétével kapcsolatos néhány problémát, amelyektől sok modell szenved, ugyanis itt a hidraulikus rendszer sokkal rövidebb és jobban le van zárva. Ez a rendszer egyesíti mindkét rendszer előnyeit, miközben minimalizál egyes hátrányokat. Azonban továbbra is a tiszta hidraulikus rendszer a leghatékonyabb fékezési módszer a nagy sebességről történő ismételt fékezéshez, mivel az reagál a legjobban és a fékhatás felett az biztosítja a legpontosabb irányítást.

Kombinált fékek

A kombinált fékek azok, amelyek több féket kombinálnak egy keréken. Nem használják azonban a fent leírt hibrid módszert. Általában az elektromágneses (regeneratív) és mechanikus fékezés kombinációját jelenti. Fő előnye a mechanikus fék fáradásának és kopásának csökkenése, mivel a motor némi lassulást biztosít, és a fékezési munkát a mechanikus fékek csak befejezik. Hátránya a fékezési görbe rosszabb irányíthatósága, mivel a vezetők nem tudják külön-külön vezérelni az egyes fékeket. Csak a mechanikus részt irányítják, és a vezérlőegység dönti el, hogy a regeneratív vagy az elektromágneses féket használja. A roller kijelző menüjével az ilyen modelleknél részben korrigálható a fékerő. Ha nincsenek sportos ambícióink, akkor ez egy jó megoldás a hosszabb távra tervezett rollereknél. Az előbbiekből következik, hogy a roller kevesebb időt tölt a szervizben, és karbantartás nélkül hosszabb ideig tart.

V-fékek

Ezt használja például az Inokim a Quick 3 modellben, bár használatuk középkategóriás kerékpárokon jobban ismert. Ez a rendszer kábelt használ a fékkarról történő erőátvitelhez, és a mechanikus tárcsafékhez hasonlóan lehet beállítani. A fékbetéteket azonban nem a tárcsához, hanem közvetlenül a kerékhez nyomja. Így látható, hogy mennyi fékanyag áll még rendelkezésre. Ezeknek a fékeknek a fő hátránya a megjelenésük, mivel viszonylag nagyok - kisebb kerekeken nincs elég helyük. Ezért nagyobb kerekekhez alkalmasabbak. Kinézetük miatt ritkán használják rollerekhez, és dob- vagy tárcsafékkel váltották fel őket.

Csak egy fék

Sok könnyű és olcsó roller létezik, amelyeknek csak egy féke van a hátsó vagy az első keréken. Például a ZERO 8 modell csak a hátsó keréken fékez, az első keréken pedig egyáltalán nincs fék. Ez a megoldás segít csökkenteni a roller árát és súlyát, azonban ez a legkevésbé biztonságos megoldás. Fékezéskor nincs redundancia, és a fékút általában hosszabb, mint a két keréken fékezett modelleknél. Ha olyan rollere van, amelyet csak egy fékkel láttak el, fontos a körültekintő vezetés és kellő követési távolság tartása bármilyen előre nem látható helyzet esetére. Az ilyen modelleknél mindig a lassabb és óvatosabb vezetést ajánljuk. 20 km/h feletti sebességgel csak kiváló láthatóság mellett szabad haladni, például hosszú kerékpárúton, ahol nem áll fenn a veszélye annak, hogy bárki hirtelen elénk lépjen.


Kanyarodás

Elektromos rollerrel mind az irányváltás, mind a kanyarodás a sebességtől függ. A kanyarodás alig okoz problémát lassú haladás mellett, gyalogos tempóban. Csak fordítsa a kormányt a kanyar irányába, és a roller a szükséges mértékben engedelmesen megváltoztatja az irányt. A helyzet azonban nagyban megváltozik, ha megnő a sebesség: a forgó kerekek giroszkópos hatása, a centrifugális erő és a roller tehetetlensége mind hozzáadódik az egyenlethez.

Kétféleképpen lehet kanyarodni vezetés közben a rollerrel. A kormányt használva az első kerék elforgatásával, nagyobb sebességnél pedig hasonlóan ahhoz, ahogy a motorosok bedőlnek vezetés közben. Minél gyorsabban veszi be a kanyart, annál inkább el kell hajolnia. A fizika törvényeit nem lehet becsapni. A centrifugális erő, valamint a tehetetlenség csakugyan hatni fog az Ön testére. Ha nem hajol el a rolleren, és megpróbál (például) balra kanyarodni, akkor a centrifugális erő elkezdi jobbra húzni (a kanyarból kifelé), és nagyon nehéz lesz állva maradnia a rolleren. A kanyar felé hajolva képes lesz semlegesíteni a centrifugális erőt és biztonságosan bevenni a kanyart.

A bedőlés eleinte természetellenesnek tűnhet, azonban ez a kanyarodás biztonságosabb módja. A dőlés ellensúlyozza a rollerre és a rolleresre ható centrifugális erőt, elősegítve a kerek tapadását az úthoz. Ha gyorsan veszünk be egy kanyart, a rollert a motorkerékpárosok által használt dőlésszöghöz hasonló szögben kell megdönteni. Ugyanakkor van egy szabály: a legbiztonságosabb megoldás mindig az, ha lassabban vesszük be a kanyart.

Pozíció kanyarodás közben

1
2
3
4

A vezetőnek és a rollernek ugyanabban a szögben kell elhajolnia. A tapasztalt vezetők még jobban elhajolhatnak, mint maga a roller, amelynek így kisebb lesz a hajlásszöge. Ezt sportos vezetéshez használják. A kezdőknek ajánlott hajlásszög ugyanakkora, mint a roller hajlásszöge. Ezzel szemben az a helyzet, amikor a roller hajlásszöge nagyobb, mint a vezetőé, veszélyes, mivel növeli a kerekek kicsúszásának kockázatát.

A kezek lazán a kormányon, a vezető nem támaszkodik rá és nem is húzza maga felé a kormányt.

A vezető lábai egymás mögött vannak, nem egymás mellett. Ez a pozíció javítja a stabilitást, ha fékezésre van szükség. Nem szükséges, hogy a lábai egymáshoz közel legyenek, mivel a centrifugális erőt a dőlés egyensúlyozza.

A kerék előre mutat, és a szöge ugyanaz marad kanyarodás közben.

Fékezés és gyorsulás

A fékezés és gyorsulás kanyarodás közben veszélyes, mert ilyenkor több, a haladás irányától eltérő irányba ható erő is hozzáadódik a centrifugális erőhöz. Kanyarodás közben még egy finom koppintás a fékkaron is arra készteti a rollert, hogy megpróbálja megváltoztatni hajlásszögét, és egyenesen folytassa az útját - a kanyarból kifelé. Ezért a legjobb - különösen kezdő vezetők számára - elkerülni a fékezést és a gyorsulást kanyarodás közben. Ha egy kanyarban el kell kezdenie fékezni, készüljön fel arra, hogy a roller több erőt fog kifejteni annak érdekében, hogy útját a kanyarból kifelé folytassa. Kényszeríteni kell, hogy a kiválasztott görbe mentén haladjon továbbra is - vagyis egyenletesen növelni kell a hajlásszöget a kanyar irányába. A fékezést abbahagyva, egyenletesen csökkenteni kell a hajlásszöget. Ha kanyarban bekövetkezik az első kerék blokkolódása, az valószínűleg azonnali elesést eredményez, amit az alulkormányzás miatti csúszás okoz. Ezért nagyon óvatosan kell bánni a fékekkel, és az az ideális, ha egyáltalán nem fékezünk kanyarodás közben. A hátsó kerék kanyarban történő reteszelése azt eredményezi, hogy a hátsó kerék azonnal megpróbálja elhagyni az ívet és abból kifelé, egyenesen akar továbbhaladni (túlkormányzás miatti csúszás), ami abban az érzésben nyilvánul meg, mintha a hátsó kerék megpróbálná megelőzni az elsőt. Mindössze annyit kell tennie, hogy elengedi a hátsó féket, ezzel visszatérítve a rollert a normál és folyamatos kanyarodáshoz. Az általános szabály tehát az, hogy kanyarodás közben biztonságosabb a hátsó fék használatával fékezni, mint az elsővel, bár a legbiztonságosabb megoldás az, ha olyan sebességgel veszi be a kanyart, aminél biztosan nem lesz szüksége fékezésre. Ha a kanyarban a csúszást okozó fék felengedésével sikerül kiküszöbölnie a csúszással járó helyzetet, még akkor is meg kell küzdenie azzal a ténnyel, hogy abban a pillanatban amint a kereke visszanyeri tapadását, megpróbálja Önt az ellenkező irányba rántani. Ez az úgynevezett rúgás, amely másodlagos csúszást okozhat az ellenkező irányba. Mindazonáltal a rúgás gyengébb és rövidebb ideig tart, így könnyebben kezelhető.

Útfelület kanyarodáskor

Az útfelület állapota sokkal fontosabb a biztonságos kanyarodás szempontjából, mint egyenesen előre haladáskor. A gumiabroncsoknak ugyanis az útfelülettel súrlódva kell ellensúlyozniuk a centrifugális erőt. Amint ez a súrlódás elégtelenné válik a kanyar irányából kifelé ható erők kompenzálásához, a kerekek megcsúsznak, és bekövetkezik az esés. Ezért nedves úton ugyanolyan gyorsan haladhat egyenesen előre, mint száraz úton és semmi nem történik Önnel. Azonban, ha kanyarodik, azt száraz útfelületen oldalra dőléssel gond nélkül meg tudja tenni, viszont nedves felület esetén előfordulhat, hogy a gumiabroncsok nem rendelkeznek elég tapadással, és a kormánnyal a kanyar irányába a roller oldalra borul. Ilyenkor természetesen a rollerrel együtt Ön is a földre esik. Nagyon nehéz pontosan megbecsülni, hogy mi az a határ, ameddig az abroncsok képesek tapapdni, mivel ennek a korlátja rollerenként és vezetőnként változik. Rossz útviszonyok (páratartalom, hideg aszfalt, por/kavics az úton, stb.) esetén a legjobb a lassabb kanyarodás. Ha a kanyarban az úton vannak göröngyök, kátyúk, stb., az egyetlen ésszerű választás ugyancsak a lassabb haladás. Bármely kátyú vagy göröngy hatására az első kerék megdobódhat, amitől elkezd rezegni és esetleg teljesen elveszíti a tapadását. Ezek az javaslatok az egyenes haladásra is vonatkoznak, mivel soha nem lehet tudni, mikor kell elkerülni valamilyen váratlan akadályt.

Ellenkormányzás

Elsőre ésszerűtlennek tűnhet, de a mozgásban lévő rollerrel úgy tud leggyorsabban bevenni egy éles kanyart, ha először a kormányt kissé elfordítja a tervezett útiránnyal ellentétes irányba, majd visszakormányoz egyenesbe. Ez a technika jól ismert a motorosok számára, amit kis gyakorlással mindenki gyorsan megkedvel. A mögöttes oka ennek, hogy a kormány rövid ideig tartó elfordításával a roller finoman megdől a kormány irányával ellentétes irányba, aminek eredményeként a roller a kezdeti impulzussal ellentétes irányba kezd fordulni. Ekkor csak annyit kell tennie, hogy egyenesen előre kormányoz, és a roller szépen elkezd kanyarodni a kívánt irányba. Ez a módszer azért jobb, mert a roller önmagától kezd dőlni, és már csak arra van szükség, hogy az Ön teste is felvegye ezt a hajlásszöget. Ez egy haladó vezetési technika. Határozottan javasoljuk, hogy csak akkor tesztelje, ha elegendő hely van Ön körül és visel személyi biztonsági felszerelést. Ez a hatás alacsony sebességnél nem jelentkezik, amikor is a roller inkább abba az irányba fordul el, amerre a kormány mutat. Azonban Ön minél gyorsabban halad, annál nagyobb a hatás. Ezért gyakorlás szükséges és hozzá kell szokni, hogy így jól megbecsülhessük, mekkora sebességnél milyen erős impulzusra van szüksége a rollernek.

A rolleres kissé balra fordítja a kormányt.

A roller jobbra dől.

A rolleres a kormányrudat semleges helyzetbe állítja, vagyis a kerék ismét egyenesen előre mutat.

A centrifugális erő ellensúlyozza a gravitációs erőt.

 • A dőlés fizikája

  Miért van az, hogy ha megdöntjük a rollert, akkor az nem dől el, hanem inkább kanyarodni kezd?

  Ha a roller mozdulatlanul állna - akkor megdőlve egyszerűen elborulna, mivel az egyetlen jelentős rá ható erő a gravitáció lenne, és a roller súlypontja a központján kívül esne. Mivel azonban a roller vezetés közben jelentős sebességgel halad, ez a sebesség azt okozza, hogy a roller állva marad (a forgó kerekek giroszkópos hatásának köszönhetően), és megdöntve elfordul (a giroszkópos precessziós hatásnak köszönhetően), és ez a dőlés kiegyenlíti a centrifugális erőt. Vegyünk egy forgó kereket, amivel kanyarodunk, a giroszkópos precesszió miatt a forgó kerék a képzeletbeli kanyar felé hajlik. És fordítva, képzeljük el, hogy egy forgó kereket bedöntünk a képzeletbeli kanyar felé, amely ugyanennek a hatásnak köszönhetően elkezd befelé fordulni.


  Szóval, miért van az, hogy minden kétkerekű járműnek meg kell dőlnie egy kanyarban?

  Arról van szó, hogy meg kell őriznie az egyensúlyát a centrifugális erővel szemben, amely mindig a kanyarból kifelé mutató irányba hat, és a roller a rolleressel együtt az ellenkező irányba hajolva kompenzálja ezt az erőt. A gravitációs erő és a centrifugális erő közötti egyensúly ekkor biztosítja a stabilitást, és a vezető a bedőlés ellenére sem esik el (ha a vezető ilyen módon dőlne, miközben egy helyben áll, akkor a földre esne). További információ ezekről a fizikai jelenségekről a Wikipedia oldalon érhető el. A giroszkópos precesszióról részletesebb infót ezen az oldalon talál. A vezető szempontjából elengedhetetlen annak elfogadása, hogy ha nagyobb sebességgel akar kanyarodni, akkor ennek megfelelően kell bedőlnie, és ha a vezető a kelleténél kevésbé dől be, akkor a rollernek még jobban kell bedőlnie, ami nem biztonságos módszer a kanyarodás kivitelezésére.


Terep és nehéz útviszonyok

Terepen és nehezebb útviszonyok mellett történő vezetés még a tapasztalt vezetők számára is kihívást jelent. Ezért leírtam néhány tippet, amelyekkel növelheti a biztonságát és végső soron jobban élvezheti a vezetést.

Nedves vagy száraz felület

A legtöbb roller hivatalosan nem vízálló, még a folyó vízzel szemben sem. A kezelési útmutatók egyértelműen kimondják, hogy ilyen körülmények között nem szabad közlekedni. Nem csak saját biztonsága érdekében, hanem azért sem, mert a vízkárokra nem vonatkozik a garancia, és az új elektronikai alkatrészek és az akkumulátorok drágák. Ezért ne vezessen nedves felületen. Szlovákiában a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) által biztosított ALADIN modell nagyon jó forrás a rövid távú időjárás-előrejelzésekhez. Csehországban kipróbálhatja a cseh HMI által biztosított ALADIN modellt. A koponyeg.hu honlap Magyarországon érhető el. Általánosságban elmondható, hogy az Yr.no honlap (a Norvég Meteorológiai Intézet weboldala) meglehetősen pontos előrejelzéseket nyújt CZ, SK, HU és UA területeken. Ha reggel már nedves az út, vagy ha az előrejelzés szerint esni fog az eső, akkor rollere és az Ön számára is az a legbiztonságosabb, ha más közlekedési módot választ.

Téves előrejelzés esetén, vagy ha útközben elkapja Önt az eső, a legésszerűbb esőtől védett helyre menni és kivárni, vagy taxit hívni, esetleg elsétálni a legközelebbi megállóig és tömegközlekedni. Nincs mit szégyellni ilyenkor. Ez az Ön személyes biztonságáról és rollerének hosszú élettartamáról szól.
Figyelem!

Ha úgy dönt, hogy figyelmen kívül hagyja a fenti információkat, fennáll annak a kockázata, hogy megsérti a jótállási feltételeket, és veszélyezteti saját biztonságát. Ha a fentiek ellenére mégis rollereznie kell, akkor azt javaslom, hogy jelentősen lassítson le.

A roller nem fog megfelelően fékezni, de főként a szokásosnál sokkal rosszabbul fog kanyarodni. Egy olyan kanyarnál, amelyet 30 km/h-s sebességgel szokott bevenni, esőben le kell lassítania és maximum 10 km/h-val vezethet, mivel a víz és por vagy lehullott levél keveréke nagyon csúszós. Nem beszélve a motorolajról, amely a víz miatt az aszfalt felületén úszik. A lassú vezetésen felül ne felejtse el bekapcsolni a lámpákat elöl és hátul, mivel a forgalom többi résztvevői számára is rosszak a látási viszonyok, és előfordulhat, hogy észre sem veszik Önt, még a nappali órákban sem. Ha úgy dönt, hogy tovább vezet, álljon meg egy pillanatra és ellenőrizze, hogy a roller töltőcsatlakozója megfelelően le van-e zárva. Ugyanez vonatkozik a kijelzőn található USB-csatlakozóra is, ha van ilyen. A víz gyakran behatol az elektronikus alkatrészekbe, mert a rolleresek nem zárják le megfelelően ezeket a csatlakozókat töltés után.

Néhány roller túléli a folyó vizet. Azonban szinte egyikük sem képes túlélni a vízbe merülést vagy az alapos elázást. Ezért tisztában kell lennie azzal, hogy rollere (néhány kivételtől eltekintve) nem alkalmas esőben vagy nedves úton történő vezetésre. Az elektronikus alkatrészek maradandó károsodását kockáztatja, ami nem biztos, hogy azonnal észrevehető egy hosszú, esőben megtett út után. Ahogyan az gyakran előfordul, a víz apró cseppek formájában bejut az elektronikus alkatrészekbe, ami növeli a nedvességtartalmat és elindítja az oxidációs folyamatot. Hetekbe telhet, mire ez megnyilvánul a roller meghibásodásában. A legveszélyesebb a tócsákon való áthajtás mivel nagy sebességgel haladva gyakran nem lehet látni, milyen mélyek ezek a tócsák, és azt sem, hogy mi van az aljukon. Lehet, hogy mély lyuk rejtőzik ott, vagy levelek estek bele, amin megcsúszhat a roller. Amikor áthalad egy tócsán, már nem folyó vízről beszélünk, hanem nyomás alatt lévő vízről, amely könnyen behatolhat a rollerbe a tömítéseken keresztül, miközben a roller víz alá merül, amire még a fokozott vízállósággal rendelkező rollerek sincsenek tanúsítva. Tehát a lényeg az, hogy a tócsán való áthaladás minden elektromos rollerrel nagyon rossz ötlet. Az esőben vagy közvetlenül az eső után történő rollerezés a vezetés biztonsága szempontjából nagyon rossz döntés, a legtöbb roller esetében még a hosszú távú megbízhatóság és a garanciális feltételek szempontjából is. Ezért általában jó ajánlás a nedves úton való közlekedés elkerülése, de ha ez nem lehetséges, akkor vezessen sokkal lassabban és mindig kerülje ki a tócsákat. Nem szabad elfelejtenünk azt a tényt sem, hogy a legtöbb roller nem rendelkezik funkcionális sárvédővel, vagyis később a hátán fogja megtalálni az úton lévő szennyeződéseket.

Miután nem szándékosan vezetett nedves felületen, fontos ellenőrizni az összes csatlakozót, és hagyni, hogy a roller kiszáradjon. A rollert semmilyen körülmények között nem szabad a töltőhöz csatlakoztatni, mielőtt az teljesen megszáradna.

Ha bármilyen szokatlant észlel rollerével kapcsolatban, miután esőben vagy nedves felületen közlekedett, vagy szokatlan zümmögést vagy egyéb furcsa hangot hall, azonnal kapcsolja ki és vigye szervizbe. Ha víz kerül az elektronikus áramkörökbe, az veszélyes rövidzárlatot, tüzet vagy az elektromágneses fékrendszer károsodását okozhatja. Óvatosan kell eljárni az olyan rollerekkel kapcsolatban is, amelyek vízállósága tanúsított, mivel a tömítéseket a hosszú ideig tartó rezgések, levegő, a só az utakon, stb. károsíthatják. Továbbá már nem lehet folyó vízről beszélni, amikor nagy sebességgel haladunk át egy tócsán, mivel a kerék által felcsapott víz lényegesen nagyobb nyomás alatt áll, mint egy átlagos esőzéskor hulló víz.

A rollerbe behatoló nedvesség tényleges következményeinek megismeréséhez olvassa el a töltés és akkumulátorok szakaszt, főként pedig a nedvesség hatása szakaszt.

Vezetés burkolatlan felületen

Ha olyan rollere van, amelyet erre terveztek, nyugodtan élvezheti a vezetést burkolatlan felületeken, például mezei utakon, füvön, erdei utakon és hasonlókon. Különösen alkalmasak ilyen felületre a felfüggesztéssel felszerelt rollerek, megfelelő gumiabroncsokkal (vannak közúti, félig terepjárók és terepjárók), elegendő teljesítménnyel és 10 hüvelykes vagy annál nagyobb kerékmérettel. Terepen vezetni nagyon szórakoztató és hasznos is, mivel megkönnyíti mind a vezető, mind a roller korlátainak megtapasztalását. Ha van megfelelő rollere, ez fantasztikus élmény lehet a barátokkal töltött időre.

A burkolatlan felületen történő vezetős alapelve, hogy hagyni kell, hogy a roller maga válassza meg az útját. Ha erőteljesen megmarkolja a kormányt és súlyt helyez rá, az rontja a stabilitását, és Ön így könnyebben eleshet. Ne tolja a kormányt, csak könnyedén fogja meg, és hagyja, hogy az „táncoljon” a kezedben. Ha azt veszi észre, hogy kapaszkodik a kormányrúdba vagy nekitámaszkodik, miközben erőteljesen markolja a kormányt, próbáljon lassítani és kicsit ellazulni. Látni fogja, hogy ha a roller nagyobb szabadságot kap, magától is kiválasztja a stabilabb utat. A minőségi személyi védőfelszerelés, például sisak, erős cipő és védőruházat ilyenkor magától értetődően szükséges. Terepen haladva jobb, ha nem egyedül utazik, hanem van valaki Önnel. Ha Ön elesne vagy valahogyan megrongálná rollerét, barátja segíthet. Nem kell egyedül visszasétálnia az erdőből, miközben tolja a nehéz rollert, néha 20 km-en keresztül. Nem is beszélve az esés után szükséges elsősegélyről.

Ha a felszín nagyon laza, helyezzen nagyobb súlyt hátra, és kissé könnyítsen az első keréken. Ez megkönnyíti a gördülékenyebb vezetést nehezebb szakaszon, különösen, ha kétmotoros vagy hátsókerék meghajtású rollere van. Kissé ellentmondásosnak tűnhet, de a súlypont további hátra tolásával az első kerék nem fog mélyen a földbe süllyedni, és jobb tapadásra és stabilitásra tesz szert.

Ha meredek dombról vezet lefelé, érdemes a lehető legnagyobb súlyt helyezni a roller hátsó részére, hasonlóan mint az erős fékezésnél. Ha dombról lefelé haladva elegendő a fékezéshez a hátsó fék, akkor sokkal biztonságosabb csak azt használni, mint az első és a hátsó fékkel egyszerre lassítani, így semmilyen megcsúszás nem fog eséssel végződni. Ha a roller veszélyesen gyorsulni kezd, miközben a fékezéshez csak a hátsó féket használja, akkor kezdje el használni az első féket is. Ha a kerék csúszni kezd és a roller tovább gyorsul, a legjobb, ha nem várja meg, amíg a sebesség tovább nő, hanem egyszerűen ugorjon le a rollerről. Jobb ezt most megtenni, mint amikor már 20 km/h-val gyorsabban halad.

Meredek dombon felfelé haladva a lehető legnagyobb súlyt kell helyezni a roller elejére, hasonlóan az erőteljes gyorsuláshoz. Készüljön fel arra, hogy a kerék forgása leállhat és ott helyben elkezdhet csúszni, és így a roller nem tud felkapaszkodni a domb tetejére. Ebben az esetben a legjobb, ha elengedi a gázkart, leugrik a rollerről, miközben a kormányt fogva tartva lassan elfordítja, és aztán legurul a dombról. A rollerről való leugrás előtt a gázkart különösen fontos elengedni, ha a rollere hátsókerék (vagy összkerék) meghajtású, annak megakadályozása érdekében, hogy a roller „kikerekezzen” Ön alól, és kiszabaduljon a kezei közül, vagy hogy Ön a roller mögé érkezzen.

Néha egyszerűen kitartónak kell lenni, és ha a roller nehéz terepen táncol is egy kicsit a lába alatt, akkor is kicsit rátaposni a gázra. Ha gázt ad, a roller gyakran önmagát stabilizálja, és Ön így sikeresen áthaladhat egy adott helyen. Nem kell azonban túlzásba esni. Mindig jobb nem áthaladni egy adott helyen, mint sérült rollerrel vagy személyi sérüléssel végezni.
Burkolatlan felületeken néha célszerű csökkenteni a gumiabroncs nyomását, mivel ezzel nagyobb lesz az érintkezési felület a laza felszín és az abroncs között. Ezt csak laza felszín esetén, alacsonyabb sebességnél tegye meg, és a defekt kockázatának elkerülése érdekében csak a töredékével csökkentse a nyomást. Amikor az útburkolat ismét kemény felületű lesz, feltétlenül fújja fel a gumiabroncsot, például egy saját akkumulátorral ellátott kis kompresszorral.

Azonban soha nem kell túl erősen igénybe vennni a rollert. Mindig tartsa szem előtt, hogy a roller nem terepmotor (krosszmotor), és nem terepen történő durva bánásmódhoz készült. Például, ha rollerével ugrat és megrongálja közben valamelyik lengőkart, csapágyat vagy felfüggesztést, akkor az már nem lesz garanciális, és a javításért fizetni kell. A gyártó pontosan tudja, hogy az egyes alkatrészek milyen mértékben képesek ellenállni, és a sérülés típusától függően azonnal meg tudja állapítani, hogy egy lengéscsillapító túl keményen ütközött-e a végállásba, vagy hogy milyen erő hatott a lengőkarra.

Rollerezés sötétben és ködben

Még nem láttam olyan rollert, amelynek normál lámpája elegendő lenne a gyors és hosszan tartó vezetéshez gyenge fényviszonyok között. A rollerek legtöbb „gyárilag telepített” lámpáját inkább arra tervezték, hogy mások láthassák Önt, és nem arra, hogy nagyobb sebességnél Ön jól láthasson sötétben. Ezért erősen ajánlom, hogy ne csak a normál fényekre hagyatkozzon. Ha hosszabb utakat tervez sötétben megtenni, fektessen be kiváló minőségű, független tápellátást biztosító extra világításba. És ha valóban komolyan gondolja, menjen és szerezzen be két ilyen világítási rendszert. A kiegészítő lámpák függetlensége jelentős biztonságnövelést jelent az éjszakai vezetés során. A kormányon általában elég hely van. És ha nem is, ne felejtsük el, hogy maga a kormányrúd tökéletesen szolgálhat a kiegészítők rögzítésére. A beépített lámpával és esetleg irányjelzővel is ellátott sisak kiváló kiegészítő-felszerelést jelent, mint ahogy a kerékpárosok által használt szokásos hátsó villogó lámpák is, amelyeket a ruhájára vagy a hátizsákjára rögzíthet.

Ha ködben vezet, kérjük, olvassa el a nedves útfelületen történő vezetésről szóló részt is, mivel ilyenkor a felület mindenképpen nedvesebb lesz, mint máskor.

Vezetés teherrel

Legyen szó akár a megvásárolt élelmiszerekről, a laptopjáról vagy egy zsák, építőanyagokat árusító üzletben vásárolt homokról, a rosszul elosztott súly minden bizonnyal befolyásolja a vezetést. A legrosszabb megoldás az, ha kosarat vagy táskát akasztunk a kormányra. Persze, képes elbánni pár kiló holmival, de annak tehetetlensége miatt az Ön stabilitását jelentősen befolyásolja. Például, ha balra fordul, a kosár vagy egy egész zacskó tartalma a tehetetlenség miatt jobbra lendül, amitől megremeghet az első kerék. Ez nem kellemes és nem is biztonságos, mivel ilyen esetben nincs irányítása a súlypont felett, amely folyamatosan kileng egyik, majd másik oldalra. Ezért minden extra teher a háton viselt táskába való. Ott stabilabb, nem mozog egyik oldalról a másikra, miközben kanyarodik, és a testhelyzetével együtt irányítani tudja. Figyeljen arra is, hogy a csomaggal együtt se lépje túl a roller maximális teherbírását, mivel ilyenkor a csapágyak, a lengéscsillapítók és más alkatrészek extrém módon sérülnek. Ha az úton nagy kátyúk vagy göröngyök vannak, a roller egyes részei megrepedhetnek vagy akár el is törhetnek.

Alacsony hőmérséklet

Az alacsony hőmérséklet nem ok arra, hogy ne járjon elektromos rollerrel, feltéve hogy az utak szárazak. Sokan egész évben használják rollereiket, és ennek így is kell lennie. Megfelelően kell felöltözni, feltétlenül viseljen vastag kesztyűt, mivel a fékeket elzsibbadt ujjakkal nem lehet elég erővel és pontossággal működtetni. A sisak elsőbbséget élvez a sapkával szemben. Tehát, ha nem tud a sisak alá sapkát venni, akkor inkább vásároljon szigetelt sisakot, mintsem hogy sisak nélkül vezessen. Ne feledje, hogy bár az alacsony hőmérséklet nem károsítja a Li-Ion akkumulátorokat, mégis bizonyos folyamatokat lassít bennük, ezért nem lehet teljes kapacitásukat kihasználni. Így, ha rollerét kint hagyja a hidegben, az nem tudja hozni a szokásos hatótávolságot. Zord télidőben ez a táv 30-40%-kal rövidebb lehet, mint nyáron. Ezt az alacsonyabb kapacitást figyelembe kell venni, hogy az akkumulátor ne merüljön le teljesen valahol az út felénél.

Ne feledje továbbá, hogy nincs téli gumija, mint az autóknak. Tehát valószínű, hogy a gumiabroncs anyaga sokkal merevebb lesz, mint nyáron. Ez hosszabb féktávolsághoz vezet és a kanyarokban rosszabb lesz a kerék tapadása. Ezért kicsit lassabban kell közlekednie. Azt is javaslom, hogy olvassa el a nedves felületen és esőben történő vezetésről szóló részt. Ez a télre is vonatkozik - a legjobb, ha nem vezetünk, amikor nedves és hideg az idő, aminek több oka is van. Természetesen a roller egyáltalán nem fog fékezni, ha jégen halad, és ha megpróbál kanyarodni a jégen, az általában elesésben végződik. Ha nem szándékosan télen jeges felületen haladna (például egy befagyott tócsán át), az egyetlen dolog, amit tehet az esés elkerülésének érdekében, hogy folytatja azt az irányt, amelyben a jeges felületre érkezett. A fékezés sem segít, és az útirányt sem szabad semmiképp megpróbálnia megváltoztatni.

Technikák és stratégiák

Megelőzés és körültekintő vezetés

A körültekintő vezetés olyan technikákat és stratégiákat alkalmaz, amelyek minimalizálják a kockázatokat és segítenek elkerülni a baleseteket, elsősorban a veszélyes helyzetek megelőzésének köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy olyan módon kell vezetni, hogy megvédjük az emberek életét, idejét és pénzét, függetlenül attól, hogy mi történik a közvetlen környezetünkben, és hogyan viselkednek mások. Az ilyen vezetés nem csak a közlekedési szabályok és a megfelelő vezetési technikák ismeretét igényli. A cél az, hogy a vezető megelőzze a veszélyes helyzeteket, amelyeket nemcsak a közelben zajló események okoznak, hanem más sofőrök vagy a gyalogosok hibái is. Mintha azzal a feltételezéssel vezetne, hogy mindezen emberek bizonyosan elkövetnek valamilyen hibát.

A technika fő alapelvei:

 • Ellenőrizze a saját sebességét.
 • A lehető legmesszebb nézzen előre, és számítson a váratlanra.
 • Legyen óvatos és koncentráljon, ne engedje, hogy a figyelme elterelődjön
 • Legyen kész bármilyen cselekvésre és reakcióra más vezetőkkel, rolleresekkel vagy gyalogosokkal szemben.
 • Ne várja el, hogy mások azt tegyék, amit Ön tenne a helyükben.
 • Tartsa szemmel és tisztelje a többi rollerest, sofőrt és gyalogost.
 • Tartson fenn biztonságos távolságot.
 • Vezetési technikáját igazítsa az időjárási viszonyokhoz és az útfelület minőségéhez.
 • Kanyarodás előtt úgy állítson a sebességén, hogy a kanyarban ne legyen szüksége fékezésre.
Körültekintő vezetés

Minden, amire a biztonságos vezetéshez szüksége van, már ott van a fejében.

Ha odafigyel rá és tudatában is van környezetének, akkor jobb előrelátása lesz a dolgokra, és még azelőtt elkezd lassítani, mielőtt kiderülne, hogy teljesen meg kell állnia. Soha ne szállítson rollerével utast. Az elektromos roller nagyon érzékeny az egyensúly fenntartására, Önnek pedig nincs kontrollja az utasa felett. A rollereket nem erre gyártották, és a legkisebb hiba is (nem feltétlenül kell az Ön hibájának lennie) súlyos balesetet okozhat. A roller kormányzásához mindkét kezére szüksége van! Ne próbáljon meg egy kézzel vezetni (például azért, hogy fel tudja venni a telefont), mert ha az első kerék rezegni kezd, és Ön eközben aszimmetrikusan fogja a kormányt, akkor nem lesz képes megállni (az útmutató szerzője itt személyes tapasztalatairól beszél).

Vezessen empatikusan és értse meg a környezetében lévőket. Az út nem csak az Öné, ezért azt ossza meg a többiekkel. Mindig jobb egy kicsit lassabban vezetni, mint egy kicsit gyorsabban. Azok, akik félnek az elektromos rollerektől, meg fogják ezt köszönni. Ezért vezessen bölcsen és felelősségteljesen. Az adrenalin nem való az utakra vagy a járdákra. A legfontosabb az, hogy mindig biztonságosan térjen haza, anélkül, hogy bárkiben sérülést okozna vagy bárkit veszélyeztetne. Mindig olyan sebességgel haladjon, amely lehetővé teszi, hogy belátható távolságon belül meg tudjon állni.

Ne vezessen alkoholos befolyásoltság alatt. Nagyon csábító lehet, hogy miután a barátainkkal söröztünk, taxizás helyett a rollerezést válasszuk, de az alkohol, akárcsak autóvezetéskor, a roller vezetésekor is rontja az érzékelést és a reakcióidőt.
Viselkedés a volán mögött

Általában az ember karaktere abban nyilvánul meg, hogy az adott személy hogyan viselkedik egy elektromos roller volánja vagy kormánya mögött. Már csak abból is messziről látni lehet, hogy ki kicsoda, hogy az adott ember hogyan vezet. Ön milyen ember?

Rollerezés emberek között

Ha egy elektromos roller járdán vagy emberek között halad, akkor az nem lépheti túl a gyalogos tempót, és nem jelenthet veszélyt senkire. A gyalogosok mindig elsőbbséget élveznek. Joguk van a járdához. Ebben az esetben Ön a betolakodó. Ezt tudomásul kell vennie. Emlékezzen erre és tartsa tiszteletben a gyalogosok jogát arra, hogy a járdát tetszésük szerint használják. Azok a vezetők, akik közvetlen közelről haladnak el a gyalogosok mellett vagy előzik meg őket, nem csak arrogánsak és kegyetlenek, de önmagukat és környezetüket is veszélyeztetik, beleértve az elektromos rollerek jövőjét is. Nem akarunk ilyen vezetőket magunk közé, akiknek nem szabadna elektromos rollerre állni, és autóba ülni sem! Örülne annak, ha valaki ilyen vakmerő rollerezéssel halálra rémítené a bevásárló táskákkal a kezében lassan sétáló nagymamáját? Meg kell értenie, hogy az elektromos rollerek teljesen csendesek, még a gördeszkánál és a biciklinél is csendesebbek, mindemellett a gyalogosoknak semmi okuk hozzászokni ahhoz, hogy a rollerek olyan gyorsan mennek, mint az autók, de mindezt a járdán, ahol amúgy a gyalogosoknak minden joguk és kiváltságuk megvan ahhoz, hogy ne figyeljenek a környezetükre, bámulhatják az okostelefonjaikat, odafigyelés nélkül sétálhatnak fejükön fejhallgatóval, vagy hirtelen megváltoztathatják útirányukat, amikor eszükbe jut, hogy otthon felejtették a pénztárcájukat. Ne feledje, hogy a „járda” szó a „járni” igéből származik, de nem abból, hogy kerékpárral vagy elektromos rollerrel lehet járni rajta.

A törvény egyértelmű ebben a kérdésben: az elektromos rollernek semmi helye nincs a járdán, ha a gyalogos tempónál gyorsabban halad. Ne arra összpontosítsunk azonban, hogy mi van a törvényben. Beszéljünk arről, hogy mit mond a józan ész. Semmilyen esetben sem népszerűsítem és nem ajánlom a járdán való vezetést. Másrészt az útjaink vagy kerékpáros útvonalaink állapota, valamint az autóvezetők gondolkodásmódja néha egyszerűen rákényszeríthet a járda használatára. Elképzelt esetre összeállítottam pár tippet arra, hogyan lehet a gyalogos tempónál nagyobb sebességgel a járdán a lehető legbiztonságosabb módon közlekedni.

Mindig azzal a feltételezéssel vezessen, hogy a gyalogosok nem látják Önt, egészen addig a pillanatig, amíg biztos abban, hogy nemcsak látják Önt, hanem észlelik is a jelenlétét.
Ha megelőz valakit, akkor kellően előre figyelmeztesse csengetéssel vagy dudálással, hogy ne a legutolsó pillanatban vegye Önt észre. Ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy megijeszti, ami miatt kiszámíthatatlanul fog reagálni. Ugyanakkor azt javaslom, hogy gyalogosok előzése közben figyeljen jobban és sebességét igazítsa a helyzethez. Ne feledje, hogy a gyerekek és a háziállatok gyakran eléggé kiszámíthatatlanul viselkednek. Ha egy gyalogos utat enged Önnek, köszönje meg neki.

Mindig úgy vezessen, hogy biztonságosan meg tudjon állni a legközelebbi lehetséges hely előtt, ahol hirtelen felbukkanhat egy gyalogos.

Ezek a helyek a következők (de nem kizárólag ezek lehetnek):

 • Egy épület sarka

  ezen a ponton túl nem lát el, és egy futó, kisgyerek vagy kutya megjelenhet abból az irányból.

 • Épületek kijárata

  A legveszélyesebb egy nyitott vagy befelé nyíló ajtó, mert a legutolsó pillanatig nem veszi észre, ha valaki kinyitja.

 • Parkoló autók

  nem láthat el mellettük. Egy gyalogos, gyerek vagy háziállat bármikor kiszaladhat egy parkoló autó mögül.

 • Padok és a rajtuk ülő emberek.

  Lehet, hogy nem veszik Önt észre és kinyújtják a lábukat, vagy felállhatnak és gyors futásnak eredhetnek.

 • Alagút

  ahonnan nemcsak egy gyalogos bukkanhat elő, de autó is, amelynek a sofőre nem számít arra, hogy valaki olyan gyorsan közeledik egy rollerrel, mint Ön.

 • Kijáratok a parkolóból

  különösen a földalattiakból. A járművezetők nem számítanak arra, hogy valaki gyorsan fogja keresztezni az útjukat, a körülöttük zajló eseményekre kevésbé figyelnek a kijáratban kihívást jelentő vezetés miatt.

 • Gyalogosok áthaladása útkereszteződésben

  még akkor is, ha zöld lámpát kap. Vigyázzon, egy autóvezető nem számíthat arra, hogy Ön a gyalogosoknál nagyobb tempóban suhan át az átkelőn. A legveszélyesebb kereszteződések azok, ahol az autós balra vagy jobbra kanyarodik, és még zöld lámpát is kap. Ha valaki ilyen helyzetben Önbe ás a rollerébe ütközik, akkor nem lehet őt hibáztatni, még akkor sem, ha Önnek volt szabad az áthaladás.


Autók közötti vezetés

Kezdjük azzal, hogy Önnek joga van autók között vezetni. Ugyanúgy el kell fogadniuk Önt, mint a kerékpárosokat, robogósokat és motorosokat. Ez azonban nem változtat azon, hogy ha valami rossz történik, akkor abból Ön jön ki rosszabbul, mert az autó vezetőjével ellentétben, Önt nem védi fémváz és légzsák. Ha nekivágna az úton való vezetésnek, tanulmányozza alaposan a KRESZ szabályait, különösen akkor, ha nincs jogosítványa. Mivel Ön a legveszélyeztetettebb "faj" az úton, az az utolsó dolog, amit szeretne, hogy nem tartja be vagy nem ismeri valamelyik közlekedési szabályt. Kétségtelenül mindig tudnia kell, hogy adott helyzetben kinek van elsőbbsége, és hogyan kell egyáltalán viselkedni forgalomban. Rengeteg közlekedési teszt érhető el online. Azzal nem foghat mellé, ha a segítségükkel ellenőrzi, hogy tud-e mindent.

Ha közúton autók között halad, akkor számítson arra, hogy egy autós anélkül fordul jobbra és keresztezi az Ön útját, hogy irányjelzőt használna vagy megvárná, amíg Ön jobbról megelőzi. Nem minden sofőr néz a visszapillantó tükörbe, különösen az autó jobb oldalán lévő visszapillantó tükörbe. Egyszerűen ez van, ezért a saját érdekében az ilyen viselkedést előre látnia kell.

Ha egy autó mellett halad, és az elkezd fékezni, akkor Önnek is fékeznie kell, ahelyett hogy annak örülne, hogy megelőzheti. Az az autó mindig okkal fékez. Lehet, hogy a sofőr hagyja, hogy egy gyalogos átkeljen az úton, vagy esetleg egy kutya szalad át az úton. Ha nem lassít le Ön is, akkor megkockáztatja, hogy nekiütközik annak, aminek az autó a fékezéssel elsőbbséget adott.

Ne használjon fejhallgatót, ugyanis hallania kell, mi történik Ön körül a forgalomban. Ha nem tud meglenni zenehallgatás nélkül, akkor olyan fejhallgatót használjon, amely átengedi az utcai zajokat.

Adjon elsőbbséget mindazoknak, akiknek meg kell adni, de ne hagyatkozzon arra, hogy Önnek megadják azt, amikor elvileg meg kéne. Ezért alázattal és kellő követési távolsággal közlekedjen, hogy mindenki biztonságosan elérhesse úticélját.

Ha autó mögött halad, mindig tartson elegendő követési távolságot erőteljes fékezés esetére. Az Ön előtt haladó autó jobb fékekkel rendelkezhet, vagy az is lehet, hogy Ön lassabban fog reagálni valamire.

Ha többen vannak rollerrel az úton, ne vezessenek egymás mellett. Szabályellenes, de főleg a józan észnek mond ellent. Minél kevesebb helyet hagyunk másoknak a biztonságos előzéshez, annál veszélyesebb lesz az előzési manőver.

Ügyeljen a kátyúkra és az esetleges nyitott vagy félig nyitott csatornákra az úton. Az utakon gyakran nagy és mély kátyúk vannak (főleg tavasszal), valamint a vízelvezetés miatt széles lyukakkal rendelkező lefolyók. Egy autó vagy motorkerékpár kereke elég nagy ahhoz, hogy ne akadjon el bennük, ugyanakkor egy kicsi rollerkerék gyakran elakad. Egy ilyen lyukon való áthaladás esésben végződhet, ami még veszélyesebb lehet, ha autó jön mögöttünk. Ezért ne kockáztasson ilyen helyzetben, inkább fékezzen és kerülje meg a lyukat, vagy legalább lassítson. Ezzel az Ön mögött lévő autót is lassításra kényszeríti. Sokkal szerencsésebb, mint kockáztatni és nagy sebességgel elesni. Jobb, ha egy sofőr üvöltözik Önnel (mindkettőjüknek ugyanolyan joga van az úthasználathoz), mint ha Ön 40 km/h-s sebességnél lezuhan a rollerről. Ha senkit nem veszélyeztet, de a sofőr mégis kiabálni kezd Önnel, csak azért mert az Ön saját biztonsága érdekében lelassította őt, nyugodtan magyarázza el neki, hogy meg kéne köszönnie, hogy Ön rollerrel jár. Ha nem rollerezne, akkor autót vezetne, és a reggeli forgalmi dugó még rosszabb lenne, nem beszélve a környezeti hatásról. Ha ez a sofőr is rollert vezetne, valószínűleg korábban és jobb hangulatban érkezne be a munkahelyére.

Ha álló autót előz meg vagy parkoló autók mellett halad el a járdán, akkor ne feledje, hogy valaki bármikor kinyithatja egy autó ajtaját anélkül, hogy a visszapillantó tükörbe nézne. Ez gyakran a beállt forgalmi dugó közben történik, amikor a gyerekek úgy döntenek, hogy elsétálnak az iskoláig, mert az gyorsabb. Hirtelen kinyílik Ön előtt egy ajtó, és esélye sincs időben megállni. Ezért tehát a lehető legnagyobb távolságot kell tartania az autóktól, de főként nem szabad szükségtelenül gyorsan haladnia. Valószínűleg Ön így is sokkal előbb éri el úticélját, mint azok a sofőrök, akiket úgyis megelőz.

Lassítson le, ha azt látja, hogy egy busz megáll egy megállóban vagy a járda mellett. Soha nem tudhatja, ki szalad ki mögüle. És mivel Önt nem lehet meghallani, lehet, hogy az illető nem fogja fel, milyen butaság is átszaladni egy busz előtt.

Fogadja el, hogy az autósok nem mindig használják az indexet. Mindig álljon készen arra, hogy egy autós hirtelen lefékezhet és elkezdhet kanyarodni, például amikor a sofőrnek az utolsó pillanatban jut eszébe, hogy be kell fordulnia egy utcába. A fékeivel Ön gyakran nem tud elég gyorsan megállni. Ha egy autó az utolsó pillanatban vág át Ön előtt, elképzelhető, hogy Ön nem tud időben lelassítani. Legyen előrelátó és álljon készen a vészfékezésre.
Nem szabad előre azt feltételezni, hogy az autó vezetője valóban látja Önt. Még ha azt látja, hogy a sofőr ránéz Önre, az sem feltétlenül jelenteni azt, hogy valóban észre is veszi Önt. A sofőrt egy pillanatra elvakíthatja a nap, vagy gyér látási viszonyok között egy közeledő kivilágított jármű. Ezért mindig várjon addig, amíg azt nem látja, hogy a vezető lelassít vagy villog Önnek, jelezve, hogy elsőbbséget ad. Tűnhet úgy, hogy egy sofőr Önre néz, miközben valójában előfordulhat, hogy SMS-t küld, hogy későn ér haza a vacsorára.

Ha az úton haladva egy gyalogos átkelőhöz közeledik, mindig lassítson és álljon készen a fékezésre, még akkor is, ha éppen senki nem megy át az úton. Például lehet, hogy egy másik rolleres az utolsó pillanatban úgy dönt, hogy átmegy az úton, siet és nem gondol a következményekre. Amikor egy autó mellett halad, és az fékez, azzal egy időben Ön is mindig fékezzen. Lehet, hogy az autó elsőbbséget ad valakinek, akit Ön nem lát a saját látószögéből. Sok baleset akkor következik be, amikor a bal sávban lévő autó az átkelő előtt fékez, hogy a gyalogos átkelhessen az úton, miközben a jobb sávban lévő autó nem veszi észre, hogy mi történik, és továbbhalad. Így a gyalogos végül keresztezi az útját, mivel a bal sávban lévő autó miatt nem látták egymást. Ugyanez a szerencsétlenség történhet Önnel rolleren. Ezért mindig gondolja át, miért fékez valaki az Ön környezetében.


Sarok, kijárat, kivezető út, kanyar

Az alábbiak az elektromos rollerrel történő biztonságos vezetés leginkább figyelmen kívül hagyott szabályai. Mindig úgy vezessen, hogy biztonságosan meg tudjon állni a legközelebbi olyan pont előtt, ahol esetleg hirtelen akadály merülhet fel. Ez vonatkozik minden rolleresre mindenhol, legyen az valahol egy mezőn, a városban vagy azon kívül. Ahonnan már nem látja be az utat, azelőtt a pont előtt bármikor képesnek kell lennie megállni. Tipikus pontok: utcasarkok, lakóházak bejárati ajtajai, kijáratok a mélygarázsokból, alagúton vagy két épület között parkolóból kihajtó autók, kijáratok üzlethelyiségekből, parkoló furgon mögül, stb.

Tipikus pontok, ahol mindig jobb lassítani

Szemléltetésként tegyük fel, hogy a roller járdán vagy járdaszélen halad:

 • Kijárat egy parkolóból, különösen a földalattiból. Lehet, hogy a kihajtó sofőr a kuplungjával küzd, miközben felfelé halad, és nem számít arra, hogy egy kicsi és gyors roller keresztezi az útját. Ezért jobb egy kicsit fékezni, és felkészülni a teljes fékezésre.
 • Egy épület sarka nem lát be mögé. A semmiből megjelenik egy futó? Vagy egy gazdájától elszabadult kutya? Én mindig olyan sebességgel haladok, amely lehetővé teszi, hogy megálljak azon a távon belül, amíg valóban ellátok.
 • Egy épület sarka eltakarja a kilátást, ezért az úton haladva jobbra forduláskor is lassítok. Úton vezetve a jobbkéz szabály alapján elsőbbséget élvezhetek. Azonban nem bízom erre magam, és csak akkor élek ezzel az elsőbbségi joggal, ha biztos vagyok abban, hogy a többi sofőr nemcsak lát engem, hanem valóban észleli is a jelenlétemet.
 • Kijárat egy épületből.Egy találkozóra siető személy bármikor kirohanhat Ön elé egy épületből, különösen ha Ön a járdán halad, és nem az úton. Ha járdán vagyok, akkor mindenképpen lelassítok gyalogos tempóra.
 • Amíg nem látom be a kanyart, megelőzésképpen lelassítok. Csak akkor kezdek gyorsítani, amikor belátom az egész kanyart. Mi van, ha egy lerobbbant autó áll ott?
 • Egy fa eltakarja a kilátásomat a kanyarban. Lassan haladok az egész kanyarban, amíg elegendő utat be nem látok magam előtt.
 • Mindig lassítok a várakozó autók közelében. Miközben áll egy autó, valaki hirtelen kinyithatja az ajtót akár a járda, akár az út szélén, anélkül, hogy először a visszapillantó tükörbe nézne. Különösen egy járda szélén valójából senki sem számíthat arra, hogy ott egy gyorsan mozgó elektromos roller közlekedjen.

Felület

Ebben a fejezetben felület alatt az út állapotát értem az építés minősége szempontjából, nem az időjárási viszonyok okozta állapotot. Az időjárási körülményeket a Nedves vagy száraz útfelület részben tárgyalom. Magának a felületnek, amelyen halad, nagy hatása van a vezetés biztonságára. Itt a burkolatlan felületen történő használatról írok. De mi a helyzet a többi szokásos városi veszéllyel?

Töredezett utak / járdák / kátyúk és csatornák

Attól függ, hogy milyen típusú a rollere. A kiváló minőségű felfüggesztéssel ellátott nagy rollereknek nincs problémájuk egy ilyen felületen, minden szokásos kátyúval elbírnak. Ha kicsi, gyenge felfüggesztésű a rollere , amely szilárd vagy kicsi kerekekkel van felszerelve, akkor feltéve hogy ezzel senkit sem veszélyeztet, ajánlott „cikázni”, és kikerülni az összes kátyút és göröngyöt. Lehet, hogy így lassabban halad, de csökkenti az elesés kockázatát, és a rollert is kíméli. Ha egy ilyen felületen való áthaladás nem kerülhető el, és tudja, hogy nem lesz képes időben megállni, akkor is több lehetőség áll rendelkezésére a bajok elkerüléséhez.

Ha egy lyuk/göröngy kicsi/nem túl magas, akkor átugorhatja. Igen, némi gyakorlattal meglehetősen könnyű ezt rollerrel kivitelezni. Egy tapasztalt vezető képes körülbelül 15 cm-rel a levegőbe emelni egy könnyű modellt, ami bőven elegendő ahhoz, hogy átugorjon egy nagy akadályt. Azonban elegendő sebesség és gyakorlat kell ahhoz, hogy ezt meg tudja csinálni, máskülönben, ha nem sikerül időben vagy elég messzire ugratnia, még rosszabbá teheti a helyzetet, és csúnyán eleshet. Ezért azt javaslom, hogy csak tapasztalt vezetők ugrassanak át az akadályokon. Kis gyakorlással problémamentesen lehet átugrani mind a kátyúk, mind a fekvőrendőrök felett. Ne feledje azonban, hogy veszélyes szituációban elkövetett manőverről beszélünk, amellyel az elesést róbáljuk megakadályozni. A legtöbb rollert nem rendszeres ugratásokra vagy mutatványokra tervezték.

Ha nincs kedve ugratni, vagy ha túl lassan halad, a legjobb, ha erősen fékez egészen az utolsó pillatnatig. Majd épp mielőtt beleütközne az akadályba, engedje fel a féket és enyhítse az első kerékre nehezedő terhelést úgy, hogy Önmaga felé húzza a kormányt és hátradől. Ez nem csak csillapítja az ütés erejének hatását az első kerékre, hanem lehetővé teszi az akadályon való áthajtást is. Továbbá annak a kockázatát is csökkenti, hogy a roller átbillenjen az első kerekén, és Önt a levegőbe repítse. A korábbi fékezésnek köszönhetően az ütközés sokkal gyengébben hat az akadályra, vagyis sokkal jobbak az Ön esélyei, ha így reagál. Amikor azt látja, hogy már semmi nem segít, és kezd előre repülni, akkor épp ideje elengednie a rollert és hagyni, hogy folytassa a saját pályáját, és az esésből megpróbálni lábra érkezni, vagy ha ez nem megy, akkor legalább kézre, így lágyítva az esést. Jobb, ha a tenyere kapja a legrosszabbat (ideális esetben kesztyűben), mint ha megsebesítené a fejét vagy a hátát.

Szegélyek

Ha nincs igazán jó futóműve és kerekei, mindig szálljon le a rollerről, és emelje át a rollert a járdaszélnél. Még az alacsony járdaszegélyek széle is lehet éles, ami károsíthatja a gumiabroncsot, a kerékfelfüggesztést, az alvázat, stb. A legrosszabb esetben az Ön elesését okozhatja. Ha biztos abban, hogy vezetés közben fel tud menni a járdára, akkor mindig érdemes könnyíteni az első keréken súlyának hátrafelé való mozgatásával, esetleg a kormány kissé felfelé húzásával. Ez csökkenti az első kerékre gyakorolt ​​hatást. Amikor az első kerék már fent van a járdaszélen, gyorsan mozgassa előre a súlyát, hogy segítsen a hátsó keréknek. Ha hibásak a számítások, és nem csökkentette kellőképpen az első kerék terhelését, az elakad a szegélynél, és a roller felborul, Ön pedig előrepül. Ezen a ponton ismét jobb, ha elengedjük a rollert, és megpróbáljuk minél jobban lágyítani a zuhanást, ideális esetben a lábunkra érkezve. Ha ezt nem tudja megtenni, nyújtsa ki maga elé a kezét, és lassítsa a zuhanást úgy, hogy tenyere érje először a földet. Akráhogy is, a járdaszegélyeken való áthaladás általában nem ajánlott, mivel túl nagy terhet ró a kormányrúdra. A legtöbb rollert nem erre tervezték. Kockázatos, hogy előbb vagy utóbb kárt okoz a rollerben.

Talajtól való távolság

Egy másik dolog, amire figyelni kell, az a hasmagasság, különösen kis rollerek esetében. Még az alacsony szegélyek is kellemetlen eséseket okozhatnak. A kis hasmagasságú roller a platform aljával gyakran megkaristolja a járdaszegélyt, miközben áthalad rajta. Ez szinte mindig a roller váratlan és azonnali lassulásához vezet, valamint nagyban növeli az esés kockázatát. Ez akkor is megtörténhet, amikor Ön lefelé megy a járdáról a szegélynél, ami azért is veszélyesebb, mivel minden esés logikusan az út és az esetlegesen elhaladó autók irányába történik, és az esés keményebb is lesz, mivel a roller lefelé halad. A hasmagasság mellett figyeljen arra is, ha a hátsó lengéscsillapító alacsonyan van felszerelve, amelyet egyes modelleknél nagyon kis magasságban helyeznek el. Azt hiheti, hogy a roller hasmagassága elegendő. A lengéscsillapító alacsony elhelyezkedése miatt azonban még a fele sem lehet annak, amit Ön gondol. Még ha sikerül is átmennie egy járdaszélen az első kerékkel, rollere eltalálhatja ezt az alsó rögzítésű lengéscsillapítót, ami nagyon sok kárt okozhat a járművében. Kérjük, vegye figyelembe, hogy minél nehezebb a vezető, rugós modellek esetében annál alacsonyabb a hasmagasság. Jelentősen alacsonyabb lehet, ha a roller terhelés alatt áll, mint amikor egy állványon parkol.

Macskakövek

Népszerű építőelem, amelyet utak és járdák építéséhez használnak. A roller felfüggesztési rendszereinek és a szilárd kerekek esküdt ellensége. Nedvesen nagyon csúszósak, sokkal jobban, mint az aszfalt vagy a beton. Az egyetlen megoldás a lassítás, különösen a szilárd kerekekkel felszerelt rosszul rugózott könnyű rollerek esetében. Ha rollerének nincs felfüggesztése, akkor a legjobb, ha a macskaköves útnál leszáll, és tolja a rollert. Jobb, mint elesni vagy tönkretenni a rollert.

Fehér felfestések

Még a csak kissé párás vagy nedves fehér útfelfestés is jégként viselkedhet. Legyen szó elválasztóvonalról, zebráról, járdaszegélyről - ezek mindig nagyon csúszósak lesznek. Ha kanyarodás közben azt látja, hogy egy ilyen nedves útfelfestésen kell áthaladnia, akkor a legjobb, ha egyenesbe teszi a rollert, és egyenesen előre áthajt a vonalon, anélkül hogy a rollert megdöntené, és csak azután folytatja a kanyarodást, hogy a vonalon áthaladt.

Kavics és por

Legyen nagyon óvatos, ha kavicsot lát az úton, különösen tél után. Rendkívül csúszós, különösen kanyarban. Fékezni is nagyon nehéz kavicson vagy poros úton. Ha egy autó megelőzi Önt a kavicson való áthaladás közben, vigyázzon, mert a kerekekről apró kövek pattanhatnak le. A látása védelmére elővigyázatosságból viselhet kerékpáros szemüveget. Ha a kanyarban kavicsot lát, mindig lassítson, mielőtt fordulni kezdene, és úgy járjon el, mintha jég lenne az úton. Mindig jobb egy kicsit lassabban haladni, mint egy kicsit gyorsabban, és elesni a kocsik között.

Ne becsülje alá a szervizelést

Roller és annak állapota

Az elektromos roller biztonsága nem csak az aktív összetevőkre támaszkodik, mint például az Ön sajátos vezetési technikája vagy a körültekintése. Fontos szerepet játszik a roller műszaki állapota, helyes beállítása, és hogy mennyire alkalmas az adott körülmények között.

Alkalmazhatóság "adott küldetéshez"

Nem minden roller alkalmas minden körülményre. És még ha képes is kezelni az adott feltételeket, ez nem jelenti azt, hogy azok nekik lettek volna kialakítva vagy alkalmasak lennének számukra. Egy kisméretű kabrióvalelvezethet Észak-Lengyelországba töredezett országutakon, majd könnyű terepen vezethet ott valahol az erdőben. Az azonban nem változtat azon a tényen, hogy egy ilyen autót nem erre terveztek, futóművét nem erre gyártották, és hogy a sofőr nem fogja nyugodtan és teljes figyelemmel elérni úticélját. És fordítva, lehet nagy terepjáróval körbejárni a várost. De problémát jelenthet a parkolás és a manőverezés a városközpont keskeny utcáiban.

Ezért már a legelején meg kell állapítani, hogy mire alkalmas a rollere, és mi az, ami már meghaladja a képességeit. A legnagyobb probléma a kicsi, könnyű rollerekkel kapcsolatban, hogy azt tulajdonosai túlértékelik, és túl sokat várnak el tőlük. Bár képesek kezelni hosszabb vezetést rossz utakon, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy erre alkalmasak is. Hosszútávon szenvednek az erős rezgésektől, és képességeik határán vagy azon túl működnek. Ha ez a helyzet, nemcsak a rollert (amelyet fokozatosan, de kitartóan tönkretesz), hanem különösen a saját biztonságát is veszélyezteti. A teste szenved a rosszul rugózott rollerral megtett hosszú utak során, és koncentrációs képessége fokozatosan romlik. Az állandó rezgések, a kátyúk kikerülése, a kis kerekek vagy a gyenge fékek szépen lassan elérik, hogy a rollerezés öröme fokozatosan átalakul szenvedéssé. A roller ilyen jellegű „használata” óriási hatással van annak műszaki állapotára, és ezáltal az Ön biztonságára is.

Ezért írtam ajánlást arra, hogy hogyan tudja meghatározni, mire alkalmas a rollere. Ha azt az ajánlást meghaladó mértékben használja, akkor ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy valamit rosszul csinál. Azonban érdemes elgondolkodnia azon, hogy valamilyen más roller használata hosszú távon boldogabbá tenné-e, és növelné-e Ön számára a vezetés biztonságát.

Kezdem a gyártó által megadott hatótávolsággal. Ezek a számok optimális körülményekre vonatkoznak. Általában körülbelül 70 kg súlyú vezetőre, szélmentes időben, 25°C-os hőmérsékletnél, 20 km/h-s sebességnél, sima és egyenletes úton. Természetesen ez messze van a való élet körülményeitől, és városi környezetben a tényleges hatótávolság általában 30-40%-kal rövidebb a gyártó által megadott értéknél. Ha már rendelkezik rollerrel, akkor gyakorlati tapasztalatai alapján ezt Ön is jól tudja. Fontos azonban, hogy a rollerek döntő többségében használt lítium-ion akkumulátorokat nem úgy gyártják, hogy rendszeresen szélsőséges körülmények között üzemeljenek. Ez többnyire azt jelenti, hogy az akkumulátort nagyjából kevesebb mint 25%-os kapacitásig merítik le, ami gyorsan lerövidíti az élettartamát. Ideális esetben a legjobb, ha az akkumulátor kapacitását ok nélkül nem hagyjuk 30% alá esni. Az alkalmankénti teljes lemerítésnek hosszú távon nem lesz jelentős hatása, de természetesen nem tanácsos rendszeresen megtenni ezt. Egy másik jó ok, amiért azt ajánlom, hogy keressen nagyobb kapacitású akkumulátort, mint amire Ön szerint szüksége van, az az a tény, hogy idővel az akkumulátorok elveszítik kapacitásuk egy részét. A kapacitás szokásos csökkenése nagyjából 20% kb. 200 teljes ciklus után. Éppen ezért ugyanez a plusz 20%-os kapacitás jelentősen meghosszabbítja az akkumulátor hasznos élettartamát, mivel annak cseréje sokkal később válik szükségessé.

A roller kiválasztásakor azt ajánlom, hogy keressen olyat, amelynek hatótávolsága körülbelül kétszer-háromszor hosszabb, mint a tervezett napi utaké. Például, ha 8 km-t utazik munkába, naponta 16 km-t kell megtennie. Ezért olyan rollert válasszon, amelynek állítólagos hatótávolsága legalább 32 km, ideális esetben 48 km. Ez nemcsak a lényegesen hosszabb akkumulátor-élettartamot biztosítja, hanem így nyugodtan is közlekedhet, tudva, hogy elegendő extra hatótávolság áll rendelkezésre az útvonal nem tervezett változásaihoz vagy bármilyen további programra való eljutáshoz. És ha örömteli hétvégi kirándulásra vágyik valahová, akkor nem kell visszafognia magát. Ha rendszeresen teljesen feltöltött rollerrel távozik otthonról és 30-40% alatti kapacitással tér haza, habár a rollernek a tényleges futásteljesítmény alapján sokkal magasabb értékeket kellene mutatnia, az arra utal, hogy feleslegesen túlterheli a rollerét, és különösen annak akkumulátorát.

Válasszon megfelelő modellt

A roller alkalmasságát nem csak az akkumulátor határozza meg. Vannak egyéb paraméterek is, például a kerekek mérete és típusa, valamint a felfüggesztés módja.

A 8 hüvelykes vagy annál kisebb kerekű rollerek alkalmasak az úgynevezett utolsó kilométeres megoldásra tömegközlekedési megállóból vagy parkolóból. Általában erre a célra tervezték őket, nagyon könnyűek és kompaktak. A legfeljebb 9 hüvelykes kerekekkel ellátott rollerek, különösen ha részben vagy teljesen rugózottak, elegendőek a legtöbb városi útvonalhoz. Ha kerekei 9 hüvelyknél nagyobbak és teljesen rugózott alváza van, akkor rollere hosszú utakra is alkalmas lesz. Jó, ha beismeri, hogy minél hosszabb a tervezett napi hatótávolság és minél viszontagságosabb a terep, annál kényelmesebbnek kell lennie rollerének. A biztonság szempontjából az is fontos, hogy az egész utazás kényelmes legyen Önnek.

Ajánlások egyéni kombinációkra:

Kerékméret
Felfüggesztés
Kerekek
Ajánlott napi átlagtáv
Ajánlott szükséges hatótávolság
Legfeljebb 8 hüvelykes
nincs
szilárd
legfeljebb 3 km
10 km vagy hosszabb
levegővel töltött
legfeljebb 4 km
15 km vagy hosszabb
van
tömör
legfeljebb 5 km
20 km vagy hosszabb
levegővel töltött
legfeljebb 6 km
20 km vagy hosszabb
Legfeljebb 9 hüvelykes
nincs
szilárd
legfeljebb 5 km
20 km vagy hosszabb
levegővel töltött
legfeljebb 7 km
20 km vagy hosszabb
van
szilárd
legfeljebb 15 km
35 km vagy hosszabb
levegővel töltött
legfeljebb 17 km
35 km vagy hosszabb
Több mint 9 hüvelykes
nincs
szilárd
legfeljebb 8 km
30 km vagy hosszabb
levegővel töltött
legfeljebb 13 km
35 km vagy hosszabb
van
szilárd
legfeljebb 20 km
50 km vagy hosszabb
levegővel töltött
legfeljebb 35 km
80 km vagy hosszabb
Nagyjából maximum 90 kg súlyú felnőtt felhasználókra vonatkozik. Természetesen ezek csak ajánlások arra, hogy mire szokták használni ezeket a rollereket, és hogy az adott rollerek milyen jellegű útjai teszik boldoggá nemcsak az első hónapban, hanem sok évvel később is. Persze minden attól függ, hogy Ön mennyire elkötelezett és mekkora a költségvetése. Hiszen nagy erőfeszítések árán akár egy 5 tagú család is elutazhat Horvátországba Škoda Citygoval. De ez nem váloztat a tényen, hogy másfajta és nagyobb autó használata sokkal kellemesebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá tenné ezt az utat.
Ha egy nehezebb vezetőre szeretnénk alkalmazni a táblázatban foglaltakat, akkor 90 kg súly felett jobb elfelejteni minden felfüggesztés nélküli rollert, mivel az a nagyon gyakori defektek receptje. A megoldás vagy az ajánlott napi átlag 10%-kal történő csökkentése minden további 10 kg-os súly esetén, vagy ennek megfelelően az ajánlott hatótávolság növelése.
És fordítva, ha kevesebb mint 90 kg súlyú vezetőről beszélünk, nem félnék 5%-ot hozzáadni a napi átlaghoz minden mínusz 10 kg után 90 kg alatt.

A futómű felfüggesztésének és a keréktípusnak a hatása a vezetés biztonságára óriási. A rugózott futómű megléte szélsőséges helyzetekben döntő tényező lehet aközött, hogy leesünk a rollerről, vagy hogy tudjuk folytatni az utunkat, miközben bosszankodunk a helyzet miatt. Nagyon egyszerű: minél nagyobb a sebesség és minél kisebbek a kerekek és rosszabb a felfüggesztés, annál kockázatosabb a vezetés. Tehát, ha a célja a biztonságos közlekedés, akkor emlékezzen erre az egyszerű egyenletre. Ha biztonságban akarja érezni magát egy kis kerekű rugózatlan rolleren, akkor nagyon lassan kell vezetnie.

Ha küldetése során burkolatlan felületen kell vezetnie, például egy parkban lévő ösvényen, mezei úton, terepen vagy esetleg nagyon töredezett úton, az alváz-felfüggesztést kötelezőnek tartanám. Minél rosszabbak a körülmények, annál jobb minőségű felfüggesztésre és nagyobb kerekekre van szükség. Ami a felfüggesztés minőségét illeti, a normál rugó egy alapvető megoldás, amely bőven elegendő a városban. A biztonságos vezetéshez nagy sebességnél vagy terepen azonban nem lesz megfelelő. Ilyen esetben elő kell venni a torziós lengéscsillapítókkal felszerelt modelleket, sőt még inkább az olajos vagy pneumatikus lengéscsillapítóval kombinált rugóval (természetesen mindkét keréken) ellátott modelleket. A rugó nélküli lengéscsillapítók a legkényelmesebbek a vezetéshez, de ezek nem alkalmasak az erősebb rezgések elnyelésére vagy terepre. Ha „csúcsra járatva” vezet, akkor a rugó nélküli lengéscsillapítók könnyen megsérülhetnek.

Határozottan nem ajánlom, hogy burkolatlan felületen 9 hüvelyknél kisebb, keskeny kerekeken, megfelelő alváz-felfüggesztés nélkül rollerezzen. Nem lesz sem kellemes, sem biztonságos élmény.

Teljesítmény vs biztonság

A teljesítmény nem kapcsolódik közvetlenül a biztonsághoz, és semmiképp sem jelenti azt, hogy egy erőteljes roller kevésbé biztonságos.

Ugyanakkor nagy hatása van a megbízhatóságra. A nagyobb teljesítményű rollerek általában megbízhatóbbak, mivel elektromos alkatrészeiken kisebb a terhelés (százalékosan), mint az ugyanolyan helyzetben lévő kevésbé erős rollereken. Ami a teljesítményt illeti, az alapvető szabály az, hogy jobb, ha bőséges kiaknázatlan erő áll rendelkezésére, mint ha folyamatosan „minden utolsó cseppet ki kellene sajtolnia” rolleréből. Ha következetesen és folyamatosan feszegeti a roller határait és teljes motorkapacitással halad, számíthat a motor, a vezérlőegység és az akkumulátor túlmelegedésére, ami tovább csökkenti az élettartamukat. Ha ugyanolyan gyorsan egy 200 W-tal nagyobb teljesítményű rollerrel utazik, akkor annak nem kell kihasználnia a teljes kapacitását, így alkatrészei tovább fogják bírni. Nincs közvetlen köze a biztonsághoz, de a következő táblázatban összefoglaltam a teljesítményre vonatkozó ajánlásaimat:

Javaslatok a teljesítményre:

Rolleres súlya
Útvonal jellege
Ajánlott minimális teljesítmény
> 50 kg
sík
250 W vagy több
enyhe emelkedők
300 W vagy több
meredek emelkedők
400 W vagy több
> 70 kg
sík
250 W vagy több
enyhe emelkedők
400 W vagy több
meredek emelkedők
500 W vagy több
> 90 kg
sík
300 W vagy több
enyhe emelkedők
500 W vagy több
meredek emelkedők
700 W vagy több
> 120 kg
sík
500 W vagy több
enyhe emelkedők
700 W vagy több
meredek emelkedők
1200 W vagy több
< 120 kg
sík
500 W vagy több
enyhe emelkedők
900 W vagy több
meredek emelkedők
1800 W vagy több
A fenti teljesítményszámok az ajánlott leggyengébbek, és nem feltétlenül ideálisak, főleg emelkedőn, ami azt jelenti, hogy a roller képes felfelé menni, de lehet, hogy nem az Ön által vágyott ideális sebességgel halad.
Teljesítmény

Ami a teljesítményt illeti, tökéletesen megfelel, ha a ténylegesen szükségesnél több erő áll rendelkezésre. Azonban ha nincs elég erő, akkor az biztosan el fogja rontani vezetési élményét.

Úgyhogy, ha költségvetése megengedi, azt javaslom, hogy válasszon egy erősebb modellt, amely sok éven át jól kiszolgálja Önt. Veszélyes lehet, ha a roller nem képes jól teljesíteni. Például, amikor autók között vezet az úton, különösen meredekebb emelkedőn. Egy ilyen roller a maximális teljesítmény mellett is lassítani kezd, ami meglepheti az autósokat, akik emiatt az utolsó pillanatban elkezdhetik Önt megelőzni. Minden, ami az utolsó pillanatban történik, általában veszélyes.

Azok a vásárlók, akik kevésbé erőteljes modellt vásárolnak, 6–12 hónap elteltével gyakran visszatérnek hozzánk, mondván, hogy ez hiba volt. Aztán vesznek egy erősebb modellt. Eleinte elég volt számukra az alacsonyabb teljesítmény. De amint megszokták rollerüket, és egyre többet használták hosszabb utakra, rájöttek, hogy a nagyobb erő egyszerűen nem árthat. Egy roller vásárlása és későbbi eladása értékvesztéssel jár. Ezért pénzügyi szempontból ésszerűbb rögtön egy kicsit erősebb modellt vásárolni.

Csak néhány vízálló roller van a piacon, és még kevesebb roller rendelkezik hivatalos IP-tanúsítvánnyal. Nedves úton vagy esőben közlekedni biztonság szempontjából általában rossz ötlet, amiről itt írok. Néhány roller túléli a folyó vizet. Azonban szinte egyikük sem képes túlélni a vízbe merülést vagy a nyomás alatt lévő vízsugár hatását. Ezért tudnia kell, hogy a rollere nagy valószínűséggel nem alkalmas az esőben vagy nedves úton való közlekedésre. Ilyenkor a kerekek tapadása sokkal rosszabb, de főként az elektronikus alkatrészek maradandó károsodását kockáztatja, ami lehet, hogy nem válik azonnal láthatóvá egy esőben megtett hosszabb út után. Ahogyan az gyakran előfordul, a víz apró cseppek formájában bejut az elektronikus alkatrészekbe, ami növeli a nedvességtartalmat és elindítja az oxidációs folyamatot. Ez a folyamat hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat, mielőtt megnyilvánul valamilyen meghibásodásban.

A legveszélyesebb a tócsákon való áthajtás, mivel nagy sebességgel haladva gyakran nem lehet látni, hogy mi fekszik a tócsa alján. Lehet, hogy mély lyuk rejtőzik ott, vagy levelek estek bele, amin megcsúszhat a roller. Ez azonban problémákat okozhat az elektronikus alkatrészek esetében is, ugyanis amikor áthalad egy tócsán, már nem folyó vízről beszélünk, hanem nyomás alatt lévő vízről, amely könnyen behatolhat a rollerbe a tömítéseken keresztül, miközben a roller víz alá merül, amire még a fokozott vízállósággal rendelkező rollerek sincsenek tanúsítva.

Tehát a lényeg az, hogy a tócsán való áthaladás minden elektromos rollerrel nagyon rossz ötlet. Az esőben vagy közvetlenül az eső után történő rollerezés a vezetés biztonsága szempontjából nagyon rossz döntés, a legtöbb roller esetében a hosszú távú megbízhatóság és a garanciális feltételek szempontjából is. Ezért általában jó ajánlás a nedves úton való közlekedés elkerülése, de ha ez nem lehetséges, akkor vezessen sokkal lassabban és mindig kerülje ki a tócsákat. Kérjük, vegye figyelembe azt, hogy az elektronikus áramkörök és különösen az akkumulátor a legdrágább alkatrészek az egész elektromos rolleren, és hogy az esetleges vízkárokra nem vonatkozik a jótállás. Még a fokozott vízállóságot kínáló modellek esetében is elutasítják a gyártók az ilyen kárigényeket. Az indokuk az, hogy nem folyó víz okozta a kárt, hanem nyomás alatt lévő vízsugár vagy vízbemerülés. Az akkumulátor értéke általában a roller teljes árának körülbelül egyharmadát teszi ki, ezért cseréje általában eléggé sokba kerül. Érdekes módon a roller testébe behatolt víz okozta meghibásodás néhány héttel azután is megnyilvánulhat, hogy Ön áthaladt egy tócsán a rollerével. Ez különösen veszélyes lehet elektromágneses vagy regeneratív fékkel felszerelt modelleknél. Ha az elektronikus áramkörök teljesen kikapcsolnak menet közben, ezek a fékek leállnak. Szélsőséges esetekben az elektronikus alkatrészek károsodása vezetés közben spontán fékezést okozhat, amire azonban Ön nem számít majd, mert már rég elfelejtette, hogy a múlt héten átjatott azokon a tócsákon.

Rendszeres szervizelés

Ha felelősségteljes rolleres szeretne lenni, tanulja meg, hogy hogyan ellenőrizheti rendszeresen a gépét. Mindegy, hogy a rollere pár száz eurós, olcsóbb modell, vagy egy több ezer eurót érő felturbózott gép. Minden rollert rendszeresen szervizelni kell, de nem kell mindig szervizbe vinnie. Minden alapvető ellenőrzést és javítást néhány perc alatt ingyenesen elvégezhet otthon. Ha azonban valamiben nem teljesen biztos, elhajthat üzleteink egyikébe. A Biztonsági ellenőrzéseket mindig ingyenesen biztosítjuk , mivel a nyereségünknél többre értékeljük a biztonságot. Erre azonban nem lesz szüksége, mivel rollere karbantartása nem egy agysebészet, így otthon is gond nélkül meg tudja oldani.

Végezze el a következőket legalább hetente egyszer(pdf letöltése)

Ellenőrzés dátuma
Kormányfogantyúk
Szorosan tartanak vagy elfordulnak a kormányon?
A kormány merevsége
Van-e szokatlan játéka?
Kijelző
Könnyen el tudom érni a vezérlőegységet?
Működik a háttérvilágítás?
Megjelenít valamilyen hibaüzenetet?
A valós sebességet mutatja?
Kiégett valamelyik szegmens?
Repedt vagy más módon sérült valamelyik szegmens?
A kijelző párásodik vagy van benne látható víz?
Csengő
Jól van felszerelve?
Könnyen el tudom érni?
Ha a csengő elektromos: elég hangosan szól?
Világítás
Az összes lámpa működik?
Ha van féklámpája, ellenőrizze, hogy a fék megnyomásakor valóban bekapcsol-e.
Ha vannak irányjelzői, ellenőrizze, hogy működnek-e.
Ha van fényérzékelője, takarja le egy pillanatra a kezével, és ellenőrizze, hogy a lámpák automatikusan bekapcsolnak-e, ahogy kell.
Fékek
A rolleren mindegyik fék megfelelően fékez?
A bal fék ugyanúgy viselkedik, mint a jobb, vagy jelentős eltéréseket mutat a működésében?
A fékek adnak ki szokatlan hangokat fékezéskor?
Egyenletes a fékhatás, és megfelel a fékkar helyzetének?
A tárcsákban / dobokban / fékbetétekben van még elég anyag?
Van-e látható sérülés a fékrendszer bármely részén?
Ha a rolleren fékkábeleket használ - lát-e rozsdát, sérülést? Nem túl rugalmasak? Megfelelően vannak rögzítve a kábelek, és azonnal működésbe lépnek a fékkar megnyomása után? Nem lóg lazán a kábel?
Hidraulikus rendszer esetén, lát-e valamilyen fékfolyadékot szivárogni (szakadni)? Ez gyakran a szivárgás helyén odaragadt porban nyilvánul meg. Van-e elegendő fékfolyadék a rendszerben? Van-e levegő a rendszerben (a fékkar puha hatása lenyomáskor, akkor is, ha a betétek érintkeznek a tárcsával)?
Remeg a roller fékezéskor?
Ha elektromágneses féke van - kizárható bármely nedvesség által okozott fékkárosodás? Lát bármilyen motorkárosodást vagy nedvességet az elektronikus alkatrészekben?
Károsodott-e a motorból kivezető kábelezés?
Van-e szennyeződés a fékekben, esetleg idegen tárgyak, például kövek?
Összecsukási mechanizmus
Van-e túlzott játéka?
A zárszerkezet megfelelően működik?
Ha a mechanizmus biztonsági zárral van felszerelve, akkor az működik?
Van-e szennyeződés a mechanizmusban, esetleg idegen tárgyak, például kövek, stb.?
Vannak benne olyan mozgó alkatrészek, amelyeket megfelelő kenőanyaggal be kell kenni?
Látható kábelek és kábelházak
Egyik látható kábel és kábelház sem sérült és piszkos? Vannak-e jelei, hogy a kábelek külső védőrétegét valami átlyuggatta volna?
Minden kábelátvezetés tömítése megfelelően zár? Van-e kidomborodó tömítés a roller testén kívül vagy belül?
Alváz
A kerekek szilárdan vannak rögzítve? Ha erősen megráz egy kereket, nem túl nagy a játék a rögzítésében vagy a lengőkar rögzítésében?
Amikor felugrik a rollerére, adnak-e ki szokatlan, különösen recsegő, nyikorgó hangokat egyes részek?
Amikor felugrik a rollerére, úgy érzi, hogy működik a felfüggesztés? Rugózik-e a szokásosnál jobban vagy kevesbé? Ütközik váratlan ellenállásba (végállásokba)?
A csapágyak/tengelyek jó állapotban vannak és tiszták? Szükségük van kenésre? Nézzen be a porvédő burkolatok alá is, és ellenőrizze, hogy a fémalkatrészeken nem látható-e rozsda.
Kerekek
Az abroncsokon nincsenek látható sérülések?
Kopásuk szimmetrikus, dudorodás nélkül?
Megfelelő a keréknyomásuk, ha levegővel töltöttek?
Elegendő még a gumi mintázata? Nincs itt az ideje, hogy kicseréltesse őket?
Szabadon forognak, anélkül hogy gyanús hangokat adnának ki?
A tengelyek tiszták, jól átkentek, és mentesek rozsdától és szennyeződésektől?
A tengelyek kiegyenlítettek? Nem okoznak oldalirányú rezgést valamelyik kerékben?
Ha motor van a kerék belsejében, van látható sérülés a fedelén? A borító megfelelően illeszkedik? Ad ki furcsa hangokat, amikor megrázza?
Kormányzás
Túl nagy a kormány játéka?
A kormány túl nagy ellenállást tanúsít?
Elfordul a kerék a kormányzással egy időben? Az egyik véghelyzetből a másikba és vissza úgy forog, hogy egy pillanatra sem áll meg?
Hallasz bármilyen furcsa, különösen recsegő hangot a kormányrúd elfordításakor?
A kormány alkatrészei tiszták, be vannak kenve és nem látható rajtuk rozsda?
Roller taposólemeze (platform)
Tiszta a platform? Meg van hajolva valahol? Kellően tapad a cipőhöz? Van olaj rajta? Csúszós?
Lát rajta bármilyen sérülést vagy oldalirányú horpadásokat?
Fordítsa meg a rollert, és ellenőrizze az alját. Lát járdaszegély okozta sérüléseket a platformon? Ha igen, van-e olyan horpadás, amely az akkumulátorhoz nyomja? Lát átlyuggatott anyagot?
Sárvédők
Sérültek vagy meg vannak repedve a sárvédők?
Van valami szokatlan mozgásuk?
Valami beragadt a sárvédő és a kerék között?
A sárvédő súrlódik a kerékhez?
Csavarok
Ellenőrizze az összes csavart és húzza meg őket. Néhány csavar rejtve lehet fedőlap vagy porvédő alatt. Ellenőrizze a nagyokat is, például a tengelykarokon, stb. Az elektromos rollerek erős rázkódásnak vannak kitéve, és a rezgések gyakran meglazítanak egyes csavarokat. Idővel felfedezi majd, hogy mely csavarok lazulnak meg a leggyakrabban és pár másodperc alatt ellenőrizni tudja őket. Azonban legalább havonta egyszer az összes csavart ellenőrizze.
Van-e rozsda a csavarokon vagy azok körül?
Tönkrement-e teljesen valamelyik menet, amitől a csavar szabadon elfordulhat?
Kenés
Megfelelően be van kenve minden kenést igénylő alkatrész? Csikorognak? Rozsdásak?
Csatlakozók
Minden elektromos csatlakozó tiszta?
A sapkájuk megfelelően le van zárva és sértetlen?
Van-e bármelyik csatlakozón „füst-” vagy rozsdanyom vagy sérült-e meg más módon?
Lát-e vizet a sapka kinyitása után?
Próbaút után
Túl forró az akkumulátor (taposólemez), forróbb mint lenni szokott?
A motor(ok) túl forró(k), forróbb(ak) mint lenni szokott?
Hall valamilyen szokatlan hangot a töltő csatlakoztatása után, például zümmögést?
A töltő a szokásosnál melegebb töltés közben?
Az akkumulátor (taposólemez) a szokásosnál melegebb töltés közben?
A töltés a szokásosnál lényegesen hosszabb vagy rövidebb ideig tart?
Hosszú a lista? Egyáltalán nem. Az első tíz átvizsgálásnál hosszúnak tűnhet. Azonban minél rendszeresebben ellenőrzi rollerét, annál könnyebben és gyorsabban fog menni.

Idővel kevesebb mint 5 percet fog igénybe venni. Ha elkészült, tegyen egy rövid próbautat, ellenőrizze a töltést és kész is van. Ezt a listát szakembereink is használják a biztonsági ellenőrzés során, hogy semmit ne felejtsenek el. Itt letöltheti és kinyomtathatja, hogy semmit ne felejtsen el rollerének ellenőrzése közben. Mint látja, az összes ellenőrzést egyedül elvégezheti. Ha bármilyen probléma merülne fel, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot szervizünkkel. Egy napon ez a rendszeres és gyors otthoni szerviz jelentheti a különbséget egy kellemetlen esés és egy kényelmes út között. Úgyhogy ne becsülje alá. A rolleres szezonban például beállíthat egy heti emlékeztetőt a telefonján.

A rendszeres „háztartási” biztonsági szerviz mellett évente legalább egyszer javasoljuk, hogy végezzen szakszerűbb, alaposabb szervizt és az úgynevezett profilaktikát, azaz megelőző átvizsgálást. A szerviz részeként ellenőrizzük rollere akkumulátorát, elektronikai alkatrészeit és „belsőségeit” is. Alapos tesztútnak vetjük alá és szervizvizsgálati jelentést adunk ki. Olyan ez, mint egy szerviznapló, amelyet mindannyian az autónkban tartunk. Ez eladásnál növelheti a roller értékét, különösen akkor, ha a napló rendszeres karbantartást mutat. Ha hiányosságokat fedezünk fel, azokról telefonon tájékoztatjuk Önt, és a továbbiakról Ön dönt.

Biztonság és szerviz

A szabály az, hogy ha valamiben nem biztos, akkor jobb, ha megkérdezi vagy ellátogat a szervizbe, mert ami a biztonságot illeti nincs buta kérdés és nincs szükségtelen ellenőrzés.

Ne felejtse el

Biztonsági felszerelés

Ha adnának 1 eurót minden rolleresért, akit sisak nélkül látok, és 50 centet minden kesztyű nélküli vezetőért, valószínűleg elég pénzem gyűlne össze ahhoz, hogy munka nélkül tisztességesen megéljek. Nem igazán értjük, hogy miért vezetnek sokan sisak vagy kesztyű nélkül. Az egyetlen lehetséges magyarázat az, hogy a felhasználók nincsenek tisztában a lehetséges következményekkel. Az elektromos roller nem gyerekjáték, nagy sebességet képes elérni. Valójában sokkal nagyobb sebességet, mint a kerékpárok. De manapság meglehetősen ritkán találkozunk olyan kerékpárossal, akin nincs sisak és kesztyű. Vajon miért érzik magukat nagyobb biztonságban a roller használói, mint a kerékpárosok vagy a gördeszkások?

Úgy tűnik, hogy az ok ennek a közlekedési módnak az „újdonság” faktora, valamint az a tény, hogy sok rolleres valójában kezdő, aki nincs oda a biciklizésért. Nem azért van rollerük, mert rajonganak az elektromobilitásért, hanem egyszerűen azért, mert ez a legpraktikusabb mód a városban való gyors közlekedésre. Legutóbb gyerekkorukban bicikliztek, és valószínűleg már régen elfelejtették, hogy mennyire tud fájni egy törött végtag, vagy hogy milyen csúnyán néz ki a lábon nagy felületen lehorzsolt bőr. Téves elképzelésük van személyes biztonságukról, mert már egy ideje nem történt velük semmi rossz. Elfelejtették, hogy bárki megsérülhet vezetés közben, akár kerékpáron, gördeszkán vagy egy elektromos rolleren. A havas lejtőkön még a síelők nagy része is elkezdett sisakot hordani. Úgy tűnik, hogy a rolleresek ennek ellenére is figyelmen kívül hagyják a tényt, hogy bármikor kórházba kerülhetnek anélkül, hogy ők maguk valamit rosszul csinálnának, egyszerűen azért, mert egy város tele van veszélyekkel és más közlekedőkkel, akik sokkal jobban védettek és gyakran kevésbé éberek. A megszokás is elég ahhoz, hogy bajba jusson - például egy kanyar, amelyet minden nap 25 km/h-s sebességgel vesz be, de azt már nem tudja, hogy tegnap baleset történt ott, és néhány liter kiömlött olaj maradt az úton, vagy esetleg az építkezésre menő teherautóból hullott ki sóder - és már nem tudja megakadályozni, hogy leessen a rollerről. Vagy valaki szimplán nem adja meg az elsőbbséget, egy kutya hirtelen keresztezheti az Ön útját, vagy egy másik rolleres belerohanhat Önbe, miközben megnéz egy miniszoknyás nőt. Szokásos útvonalán számtalan olyan helyzet adódhat, amikor nem tud mindent Ön irányítani (nem a saját hibájából), és ezekből csak egy is elegendő ahhoz, hogy arra eszméljen, hogy már nem Ön irányítja a rollert, hanem a fizika könyörtelen törvényei irányítják Önt.

Ez nem ijesztgetés. Ezek tények. Szervizünkben túl sok olyan rollert láttunk, amely esés közben sérült meg, hogy úgy tegyünk, mintha nem lennének balesetek, és nem történhetnének meg velünk vagy Önnel. Nem elbátortalanítani próbálom ezzel, hanem azért mondom, mert ha felelősségteljesen cselekszik, akkor nagy valószínűséggel soha nem tapasztalja meg, milyen elesni. Ha van bármi, amit kis erőfeszítéssel megtehet, és ami növeli az esélyeit arra, hogy sértetlenül sétáljon el, miután leesett a rollerről, akkor rendkívül felelőtlen lenne önmagával és szeretteivel szemben, ha ezt a néhány egyszerű lépést nem tenné meg.

Hogyan óvja meg magát?

Hogyan növelheti meg esélyeit minimális erőfeszítéssel és energiával? Úgy, hogy megfelelő biztonsági felszerelést használ.


Sisak

Minden fejsérülés veszélyes. A nyaki gerinc nem elég erős a fej megtartásához, hogy az zuhanás közben ne érintkezhessen a talajjal, erre még alacsony sebességnél sem képes. Ezért szinte biztos, hogy az esés a fejre is hatással lesz. Tehát a sisak viselésének természetesnek és minden kétséget kizárónak kellene lennie. Egyetlen utat sem szabadna megtennie sisak nélkül, még 500 métert sem.

Gyakori érv az, hogy a sisak elrontja a frizurát. Talajnak vagy járdászegélybe ütközve azonban még jobban tönkremegy a haja. Arról nem is beszélve, hogy kb. 20 km/h-s sebességgel haladva a szél úgyis szétborzolja, így valójában egy sisak épphogy megvédi a frizuráját.

Ha nem tervez 30-35 km/h-nál gyorsabban haladni, akkor egy minőségi kerékpáros vagy gördeszkás sisaknak elegendőnek kell lennie.

Több száz közül lehet választani a piacon, akár a rollere színéhez illőt is. Ilyen sisak viselésével fennáll az áll vagy az arc ütődésének kockázata, mivel nem védi a fej alsó részét. Mindazonáltal nagyszerű megoldás olyan városokban vagy olyan utakra, amikor nem sebességrekordokat döntöget. A beépített lámpákkal felszerelt, úgynevezett intelligens sisak, amit akár a kormányon lévő távirányítóval működtetett irányjelzőkkel is elláthatnak, kiváló választás. Néhány még Bluetooth modullal is rendelkezik, lehetővé téve a zenehallgatást, miközben biztosítja, hogy Ön továbbra is hallja a külső zajokat.

Ha gyorsabban szokott vezetni inkább városon kívül vagy akár terepen, akkor nincs min gondolkodnia, be kell szereznie egy integrált sisakot, amelyet downhillhez vagy akár motorosok számára terveztek. A motorossisakoknak meg kell felelniük bizonyos szigorú előírásoknak, és bármelyik motorosboltban beszerezhetők. Ezek a sisakok az egész fejet védik, és sokkal biztonságosabbak. Ilyen sisak viselése biztosan nem hat szokatlanul, különösen, ha nagy teljesítményű rollere van. Éppen ellenkezőleg, csodásan illik ahhoz az erős géphez, amelyet vezet.

Győződjön meg arról, hogy a sisak nem zárja ki a külső zajokat. Próbálja ki vásárlás előtt, és kérjen tanácsot, hogy melyik méret felel meg Önnek. Az integrált sisakot nem könnyű felvenni. Kicsit rá kell segíteni, hogy ne mozduljon el a fején, de nem szabad úgy éreznie, mintha a feje satuba lenne szorítva.

Vezetés előtta sisakot mindig rendesen rögzítse az álla alatt. Megfelelően állítsa be a heveder hosszát, hogy ne lógjon az álla alatt, de ne is fojtsa meg Önt. Nincs annál rosszabb, mint amikor visel sisakot, de az balesetkor leesik a fejéről. Lehet, hogy elsőre megvédi a fejét ütközéskor, de ha utána leesik a fejéről, és Ön gurul tovább az úton, akkor semmilyen későbbi ütéstől nem védi meg. Ezért mindig erősítse szorosan a fejére, hogy ne tudjon szabadon elmozdulni oldalra.

Még egy utolsó tanács. Ha lusta ahhoz, hogy néha lemossa a sisak belsejét, akkor számos antibakteriális spray közül választhat. Csak fújja be időnként a hatóanyaggal a sisak belsejét, így annak továbbra is új illata lesz.


Kesztyű

Sok vásárlónk kineveti a kesztyűt, még azok is, akik amúgy viselnek sisakot. Állítólag ezek a kesztyűk nem néznek ki jól, és nem illenek a rollerhez, így a vezetőt nevetségessé teszik. Számomra az a nevetséges ember, aki saját biztonságát alárendeli annak, amit megjelenésükről mások gondolnak. A testünk ösztönösen reagál eleséskor ugyanúgy, ahogy azt még egy éves korunkban az első eséseinknél megtapasztaltuk. Kezünkkel öntudatlanul előre nyúlunk, hogy tompítsuk az esést, kisebb sebességnél pedig azért, hogy megvédjük fejünket az ütközéstől. Ezért gyakran testünkből a kezünk érintkezik először az úttal vagy a járdával gyakran a 20 km/h-t meghaladó sebességnél. Kétlem, hogy autóvezetés közben megpróbálná kezét a kövekkel és porral borított útnak dörzsölni.

Bármilyen kesztyű jobb annál, mint ha nincs rajtunk kesztyű. Általában a tenyerünkre esünk, úgyhogy még az ujjatlan kerékpáros kesztyű is jelentősen növeli annak az esélyét, hogy ép bőrrel megússzuk.

A legjobb kesztyűk azok, amelyek a tenyérrész megerősített párnázásával segítik az esés csillapítását. Ha gyorsabban vagy terepen vezet, a motoros kesztyű viselése sem szégyen. Éppen ellenkezőleg, ugyanúgy illenek a nagy teljesítményű gépekhez, mint egy sisak. Mivel a legtöbb esésnél először a tenyerünkkel érintjük a földet, a kesztyűk hátsó oldala lyukacsos lehet, hogy a keze ne melegedjen be.

Ha kerékpáros kesztyűt vásárol, olyat vegyen, amelyen az ujjak között hurkok vannak. Arra szolgálnak, hogy vezetés után a kesztyű könnyen eltávolítható legyen. Csak nyúljon be a másik keze ujjaival a hurkokba, és kezdje el húzni: a kesztyű néhány másodperc alatt könnyen eltávolítható.


Lábbeli

Ha rollerét biztonságosan szeretné vezetni, akkor vegye figyelembe, hogy a kezein kívül a lábai az egyetlen valós érintkezési pont Ön és a roller között. A kormány csak kormányzásra szolgál, és nem arra, hogy a vezető súlyát erős fékezés vagy gyorsítás közben megtámassza. Éppen ezért minden helyzetben a megfelelő lábbeli lesz az, ami Önt a rollerén tartja. Ha a lába csúszkál a cipő belsejében, olyan, mintha a kerékpár vagy a motorkerékpár ülésére sok olajat tenne, majd minden fékezéskor és kanyarodáskor elkezdene csúszkálni rajta. Abszurd, igaz?

A rollerezéshez erős, zárt cipőre van szüksége, amely jól illeszkedik a lábához anélkül, hogy a lába oldalra, előre vagy hátra mozogna benne. A cipő talpának jól kell tapadnia a roller taposólemezéhez, anélkül hogy csúszkálna. A kemény cipőorr előnyös, mert megvédheti, ha megbotlik, miközben le kell ugrania a rollerről.

Ha a kelleténél nagyobb a cipője, a lába minden egyes fékezéskor kicsit előrébb mozdul a cipő belsejében, és a lábujjai elérik a cipő orrát, ami az Ön stabilitását is csökkenti, és kisebb körömsérülésekhez vagy akár benőtt körömhöz is vezethet. Nyitott cipők, a Crocs és hasonló lábbelik nem valók a rollerre. Jobban teszi, ha az ilyen cipőket a hátizsákjába dobja. Amikor megérkezik munkahelyére, felveheti a kedvenc cipőjét.


Védőruházat

Igazítsa biztonsági felszerelését vezetési stílusához, és ahhoz a sebességhez, amivel haladni szokott. Ha 40 km/h-nál gyorsabban vagy terepen rollerezik, akkor itt az ideje, hogy elgondolkodjon a passzív védelem további javításán. A megfelelő felszerelés tartalmaz térd-, könyök- és gerincvédőket, vagy esetleg az úgynevezett „teljes test páncél kabátot”. Mindez megvásárolható egy kerékpárboltban vagy egy motorosokat kiszolgáló üzletben.

Ha nem akar úgy kinézni a városban utazva, mintha épp downhillezésből érkezett volna vissza, kipróbálhat diszkrétebb felszerelést is, például egy moto (Kevlar) farmert és egy megerősített kabátot vagy mellényt. Számtalan kapható a piacon, nagyszerűen néznek ki és nem látszik rajtuk, hogy valójában megerősítettek és protektorral vannak ellátva. Értékük felbecsülhetetlen lesz, ha valaha is elesne. El sem hinné, hogy miknek képesek ellenállni ezek a speciális anyagok, mint például amit a Kevlar a golyóálló mellények készítéséhez használ. Nem feltűnőek és megvédhetik az Ön egészségét.

Ugyanezekből az anyagokból készülnek a normál kinézetű motorkerékpár-bakancsok, amelyek hasonlítanak a kissé magasabb szárú átlagos tornacipőkhöz, de valójában speciális (gyakran fém) megerősítéssel rendelkeznek, amelyek védik a bokát, a sarkat és a lábujjat.

Védőruházat

Így megjelenése trendi lesz, ugyanakkor kiváló védelemben részesülhet egy esetleges esésnél, még nagy sebességnél is.


Irányjelzők és lámpák

A lámpák a legtöbb rolleren jobb láthatóságot nyújtanak rossz látási viszonyok között, például alkonyatkor és éjszaka. Ezeket azonban elsősorban nem arra szánták, hogy jól láthassa, hogy mi van Ön előtt, és határozottan nem megfelelőek nagyobb sebességgel történő utazáshoz. A lámpákat illetően a szabály az, hogy soha nincs belőlük elég, és hogy nem hibázhat további lámpák felszerelésével. A célra alkalmasak a saját akkumulátorral ellátott erős kerékpárlámpák, amelyeket a kormányra rögzíthet. Ha komolyan fontolgatja az éjszakai vezetést, használjon bátran két lámpát, az egyiket a kormány bal oldalán, a másikat a kormány jobb oldalán. Ha nincs elegendő hely a kormányon (például ha van rajta okostelefontartó), ne feledje, hogy egy egész kormányrúd áll rendelkezésére, amelyre könnyedén tehet további lámpákat.

Ami az éjszakai vezetést illeti, javasoljuk, hogy kiegészítésként használjon normál kerékpáros villogólámpát is, amelyet hátizsákra lehet rögzíteni.

Ideális esetben használhat korszerű, beépített lámpával ellátott intelligens sisakot, mivel a feje jelenti a legmagasabb pontot, és a távolból ez látszik a legjobban, még a közelében lévő autók felett is. Árulunk ilyen sisakokat, amelyek nem csak lámpákkal, hanem kormányról irányítható irányjelzőkkel is rendelkeznek, sőt még Bluetooth interfésszel is, amely segítségével telefonálhat vagy zenét hallgathat, miközben a környező hangokat is hallja.

Az irányjelzők mindenképpen jó kiegészítők, különösen a városban való vezetéshez. Számos megoldás létezik, de a sisakba beépített irányjelzőket tartom a legjobb megoldásnak, mivel villogásuk elölről, hátulról és oldalról is látható, és közvetlenül a roller kormányára szerelt távirányítóval vezérelhetők. Természetesen vannak más lehetőségek is, de azokon általában rosszul helyezkednek el az irányjelzők vagy nem biztosítanak kellő láthatóságot.


Kompresszor

A nyomásmérővel ellátott kompresszor a biztonsági felszerelés részét képezi, mivel a rossz gumiabroncsnyomás veszélyes. Ha nem megfelelő a nyomás, fennáll a veszély, hogy defektet kap, megnő a féktávolság és sérül a gumiabroncs. Saját akkumulátorral felszerelt kompresszorral hozzászokik a gumiabroncsok nyomásának rendszeres ellenőrzéséhez. Elfér egy kis táskában, amelyet vihet a rolleren. Így biztos lehet abban, hogy még hosszabb út esetén sem kell defektes kerék miatt hazatolnia a rollert.

A levegő a hőmérsékletnek megfelelően változtatja térfogatát. Tehát ha télen otthon felfújja a gumiabroncsot és elmegy rollerezni, a gumiabroncs nyomása jelentősen csökkenni fog, ahogy a hidegben lehűl. És fordítva, nyáron jelentősen megemelkedik a magasabb léghőmérséklet és a perzselő aszfalt miatt. Ezek a nyomáskülönbségek több tíz százalékos eltérést is mutathatnak, és hosszabb féktávolságot eredményezhetnek. Ezért fontos gyakrabban ellenőrizni az abroncsok nyomását, főként a nyári forróságban és télen.

A legveszélyesebb az, ha a gumiabroncs az ajánlottnál magasabb nyomásra van felfújva, mivel ez megváltoztatja a gumiabroncs alakját, így az kisebb felületen érintkezik az úttal. Több kísérlet alapján elmondható, hogy az ajánlottnál 20%-kal nagyobb nyomás akár 17%-kal is megnöveli a féktávolságot. Az ajánlottnál alacsonyabb nyomás nincs ekkora hatással a fékteljesítményre, de növeli a defektek kockázatát és a gumiabroncsok kopását, és csökkenti a hatótávolságot.

Minden, amit tudnia kell

Töltés és elektronika

Akkumulátor

Az elektromos rollerekben leggyakrabban lítium-ion akkumulátorokat használnak, amelyek karbantartásmentességüknek és a tárolt villamos energia nagy koncentrációjának köszönhetően kiválóak erre a célra. Általánosságban elmondható, hogy ezek nagyon biztonságos akkumulátorok, amelyek az idő során jól bizonyítottak, ugyanis az első Li-Ion akkumulátort még 1991-ben a Sony gyártotta. A tárolt energia nagy koncentrációja mellett nagyon alacsony önkisülési és minimális memóriaeffektust mutatnak. Az első használat előtt nincs szükség formázásra, és egészen elfogadható élettartamot kínálnak feltéve, hogy megfelelően gondoskodik róluk. Nagy energiasűrűségüknek köszönhetően az elektromos rollereken kívül is szinte mindenhol ilyet használnak, különösen akkor, ha számít a kis súly. Az okosóráktól kezdve, az okostelefonokon, laptopokon, vezeték nélküli porszívókon és egyéb háztartási készülékeken át, egészen a csúcstechnológiás elektromos autómárkákig, mint például Tesla, Škoda, Porsche vagy Mercedes. Ezek az akkumulátorok a Boeing és az Airbus szállító repülőgépeknél is elterjedtek.

Természetesen megvannak a hátrányai is az ilyen akkumulátornak. Például az elöregedéssel fokozatosan veszíti el kapacitását még akkor is, amikor nincs használatban. Magasabb hőmérsékleten felgyorsul az elhasználódása. A Li-Ion akkumulátorokra rendkívül rossz hatással van, ha hagyjuk teljes lemerülni vagy ha ahhoz közeli állapotba kerülnek. Hasonlóan nem ajánlatos egy rollert hosszú ideig tárolni teljesen feltöltött akkumulátorral 100%-on. Drága az újrahasznosításuk, amely gyakran többe kerül, mint az újrahasznosítás során kinyert nyersanyagok. A biztonság szempontjából legnagyobb hátrányuk a helytelen használatból eredő instabilitásuk (rövidzárlat vagy helytelen töltés, például nagyobb feszültségen), amely a hőmérséklet hirtelen emelkedésében és az emiatt bekövetkező tűzben nyilvánul meg.

Megfelelő használat mellett a Li-Ion akkumulátor a biztonságosabbak közé tartozik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az azt tartalmazó összes eszköz minden körülmények között biztonságos. Emlékezzünk csak a jól ismert esetre a Samsung Galaxy Note 7 okostelefonnal, amelyet a gyártónak vissza kellett hívnia a világpiacról a Li-Ion akkumulátor rossz kialakítása és elhelyezése miatt. Kevesen tudják, hogy még a Boeing 787 Dreamliner repülőgépének is voltak problémái a Li-Ion akkumulátorokkal, amelyeket később ki kellett cserélni.

Ahhoz, hogy jobban megértsük, miért lehetnek veszélyesek a Li-Ion akkumulátorok, bele kell néznünk. Ha eltávolítjuk a védőfóliát egy átlagos akkumulátorról, valami hasonlót fedezünk fel:

Amint látja, az elektromos roller akkumulátora valójában nem egy elem. Inkább nagy számú megfelelően csatlakoztatott kisebb elemből áll. Minél nagyobb az akkumulátor feszültsége és kapacitása, annál magasabb az ilyen „akkumulátorcellák” száma a rollerében. Minden Li-Ion cellának 3,6-3,8 V közötti a névleges feszültsége, és az akkumulátor teljes feszültsége és kapacitása attól függ, hogy a cellák közül mennyi kapcsolódik párhuzamosan és mennyi sorosan. A veszélyt az a tény jelenti, hogy az akkumulátor egy lánchoz hasonlítható. Csak annyira biztonságos, mint a leggyengébb láncszeme. Minél nagyobb az összes tárolt energia (feszültség szorozva kapacitással), annál több cellát tartalmaz, és annál valószínűbb, hogy probléma merül fel.


Töltés

A Li-ion akkumulátorokat ideális esetben szobahőmérsékleten töltjük, de sohasem 0°C alatti vagy 45°C feletti hőmérsékleten. És bár a Li-Ion akkumulátor üzemeltetése -20°C-os fagypont alatt önmagában nem tilos, ilyen alacsony hőmérsékleten történő töltés károsítja az akkumulátort. Röviddel az utazás befejezése után ne töltse az akkumulátort. Először hagyni kell, hogy lehűljön az optimális hőmérsékletre. Menet után az akkumulátor elég forró az intenzív energiaelvezetés miatt. Az azonnali töltés kárt okozhat benne.

A cellák mellett minden akkumulátor tartalmazza az úgynevezett BMS-t (Battery Management System) is - egy olyan rendszert, amely az egyes akkumulátoralkatrészek (szegmensek) töltését és kisülését vezérli úgy, hogy lemerülésük és töltésük egyenletesen történjen. A legtöbb BMS nem szabályozza az egyes cellák külön töltését és kisülését. Ehhez bonyolultabb tervezésre és kábelezésre lenne szükség. Ehelyett kisebb összetevőket, az úgynevezett szegmenseket vezérlik, amelyek több cellát csoportosítanak. Ezért még a BMS sem ismeri az egyes cellák pontos állapotát, csak az adott szegmens átlagát. Ha például bármely szegmenst tévesen túltöltene a BMS, annak magasabb hőmérséklete lenne, mint más szegmenseknek. Ez a szegmens gyorsabban öregedne, kapacitása egyre csökkenne, és a túltöltés még rosszabbá válna.

Szélsőséges esetben ez tűzhöz vezethet az adott szegmens egyik cellájában, amely aztán láncreakciót hoz létre, mint egy erdőtűz, elérve az akkumulátor összes többi celláját. Minél több elem van az elemben, annál forróbb és nagyobb lehet a láng.

Ez egy nagyon elméleti eset, és a gyakorlatban nem is fordul elő túl gyakran. Mivel a Li-Ion akkumulátorok gyártása már nem kezdeti fázisban van, az akkumulátor minősége egyre jobb, és egyre ritkábbá válnak az ilyen esetek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyetlen Li-Ion akkumulátor sem hibásodhat meg, vagy hogy nem hibásodhat meg az Ön rollere belsejében. Tény, hogy ez bekövetkezhet, amit azonban ritkán okoz gyártási hiba. Általában helytelen töltés vagy mechanikai sérülés okozza.

Veszély

Az elektromos rollerekben a Li-Ion akkumulátor veszélyes exoterm meghibásodásának leggyakoribb oka a rossz töltő használata.

A BMS nem képes kezelni a vártnál magasabb feszültséget, amelyet a töltő használ, ami miatt töltés közben hirtelen megnő a hőmérséklet. Ez a cellák gyors elöregedését, az akkumulátor szegmensek egyenetlen kiegyensúlyozását és az ebből következő akkumulátorroncsolódást vagy tüzet eredményezi. Az elektromos rollerekben használt nagy energiakapacitású akkumulátorokkal ez nem kis házi tüzet eredményez, sokkal inkább veszélyes, nehezen oltható tüzet okoz magas hőmérsékletű lángokkal, amelyek könnyen képesek felgyújtani minden közeli bútort következésképpen a teljes lakást vagy a legrosszabb esetben az egész bérházat.

Ezért azt kérjük, hogy csak eredeti töltőket használjon, még akkor is, ha azok kétszer annyiba kerülnek, mint néhány gyanús e-bolt által értékesített olcsó alternatíva. Az árkülönbséget nem a gyártó nyereségvágya okozza (a szuperolcsó töltők gyártójának ugyanez a vágya), hanem a termék minősége és a töltő-akkumulátor kombináció átfogó tesztelése a meghibásodás kockázatának minimalizálása érdekében.

Javasoljuk továbbá, hogy a töltőt először az elektromos hálózathoz csatlakoztassa, és csak utána a roller töltőcsatlakozójához. Például, ha rövidzárlat lép fel a töltőben, akkor biztosan nem akarja, hogy éppen akkor az új rolleréhez legyen csatlakoztatva, és károsítsa az akkumulátort. A töltők alapfelszereltsége 1,8 A kimeneti töltőáram. Egyes rollerek azonban lehetővé teszik két töltő egyidejű csatlakoztatását, megfelezve a töltési időt. De ez nem meríti ki az összes töltési lehetőséget. Ha rollere alkalmas rá, akkor vehet hozzá egy turbótöltőt, amely nagyobb töltőárammal rendelkezik - 3-5 A vagy szélsőséges esetben akár 10 A. Ennek ellenére mindig ellenőrizze a roller használati útmutatójában, hogy a gépe támogatja-e az ilyen típusú töltést. Ellenkező esetben fennáll az akkumulátor károsodásának és a garancia érvénytelenítésének veszélye.


Tűz

A Li-Ion akkumulátor töltése a celláiban végbemenő kémiai folyamatok által történik. A cellákat a BMS vezérli az egyes szegmenseken keresztül. A töltésnél és a lemerülésnél egyaránt hőtermelés lép fel - az akkumulátor és a töltő mindig felmelegszik.

Ezen a ponton nem tudok mást írni, mint amit a rollerek, okostelefonok és akkumulátorok minden gyártója állít (kicsit önvédelemszerűen) (csak nyissa meg a telefonhoz kapott kezelési kézikönyvet, ott megtalálja): A Li-Ion akkumulátorok töltése veszélyes folyamat. Egyetlen akkumulátorcella meghibásodása, mechanikai sérülés, gyártási hiba, rezgés, nedvesség vagy egyéb okok is erős tüzet okozhatnak. Ezért az Ön felelőssége, hogy gondoskodjon arról, hogy a töltés az Ön folyamatos felügyelete mellett történjen, és bármilyen probléma esetén képes legyen azonnal megszakítani a töltést és eloltani a tüzet. Ne töltse készülékét felügyelet nélkül, ne hagyja ugyanabban a szobában, ahol más emberek és gyerekek alszanak, stb.

Ennyit az alibizmusomról. Térjünk vissza a való világba, amelyben élünk. A gyakorlatban természetesen az akkumulátor általában nem robban fel ok nélkül, és hirtelen nem kezd hevesen égni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez nem történhet meg Önnel. Gyakran szokatlan zajokban, különösen sziszegésben, majd később kellemetlen csípős szagú füstben nyilvánul meg. A tényleges lángok általában később jelentkeznek, miután az akkumulátor rengeteg egyéb figyelmeztetést adott arra, hogy meghibásodott. Ha lehetséges, azonnal húzza ki a töltő tápellátását, és távolítsa el a roller közelében található összes gyúlékony tárgyat. Ne válassza le a töltőt a rollerről, inkább a töltőt válassza le az áramforrásról. Ennek legbiztonságosabb módja a főmegszakító lekapcsolása.

Tűz esetén

Amikor az elektromos rollerét tölti, mindig képzeljen el egy forgatókönyvet a fejében arról, hogy mit fog tenni, ha az akkumulátor vagy a töltő meghibásodik. Tudja, hogy hol vannak a megszakítók?

Ha a tápfeszültségről való leválasztás nem segít, akkor túl késő lehet, és az akkumulátor elérheti a kritikus hőmérsékletet, amelynél spontán módon tovább fog égni. Ideje tárcsázni a 105-öt és kihívni a tűzoltókat. Jó hír, hogy ha az akkumulátornak van hely a tágulásra (az elektromos rollerekben általában rengeteg extra hely van), akkor az esetek túlnyomó többségében nem fog felrobbanni, hanem inkább egy viszonylag állandó tűz mellett elég. Ha a láng nem túl nagy, áthelyezheti a rollert egy másik helyre, ahol minimális az esélye a bútorok meggyulladásának. Ideális esetben a rollert ki kell vinni a szabadba nyílt térre, vagy egy kinti lépcsőházba, erkélyre, stb.

Az égő lítium-ion akkumulátor lángja ugyanúgy kioltható, mint bármely más tűz. Minél előbb kezdi el oltani, annál nagyobb az esély a sikerre. A legjobb eredmény elérése érdekében használjon CO2 (hó) tűzoltó készüléket, poroltó készüléket vagy habbal oltó készüléket. Ideális esetben azt javaslom, hogy ne használjon habbal oltó készüléket, mivel azt nem szabad 230 V-os rendszerek oltására használni, ráadásul vízmaradványokat hagy maga után.

A nyugalom érdekében mindenképpen azt ajánlom, hogy tűzoltó készülék minden olyan helyen legyen elérhető, ahol Li-Ion akkumulátorokat tölt (azaz otthon, a munkahelyen stb.). Soha nem tudhatja, hogy mikor jön jól, például egy konyhai balesetnél.

Kevesen tudják, hogy a lítium-ion akkumulátor tüze nem nagyfeszültségű tűz. Ha más nincs, a jó öreg víz is nagyon jól megfelel a célnak. A Li-Ion akkumulátorok csak a lítium töredékét tartalmazzák vízzel reakcióba lépő fémként, ezért lehet ezt a tüzet eloltani vízzel. Mielőtt azonban ezt megtenné, feltétlenül meg kell győződnie arról, hogy a tűz közelében nincsen 230 V-os vezeték, és hogy a töltő nem maradt csatlakoztatva a hálózathoz. Ha vízzel olt, akkor minél több vizet használ, annál jobb, mivel az egyidejű párologtatás lehűti az akkumulátort és annak környezetét, ezzel csökkentve a kockázatot, hogy a sugárzó hő a közeli tárgyakat is lángra lobbantsa. Tehát, hacsak nincs más megoldás, és még mindig tudja mozgatni a rollert, az ötlet, hogy bedobjuk a fürdőkádba, és hagyjuk, hogy a víz elvégezze a dolgát, nem is olyan őrült, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Az FAA még a légiutas-kísérőknek is azt tanácsolja, hogy a repülőgép fedélzetén égő elemre azonnal öntsék a kezükben lévő első italt, például egy doboz üdítőt, és csak ezután kezdjenek el oltót keresni.

Ha lítium-ion akkumulátor ég, a felszabaduló gáz nagy része CO2, amely önmagában nem káros az emberi egészségre. Vannak azonban más gázok is, plusz vannak égő műanyagok, amelyek nagyon kellemetlen és irritáló füstöt hoznak létre. Ezért, ha zárt helyen tartózkodik, gondoskodjon a lehető legjobb szellőzésről (ha a fent említett fürdőszobában tartózkodik, ne tartózkodjon túl sokáig benne, és nyissa ki az összes ablakot).

 • A meghibásodott Li-Ion akkumulátorcellák először sziszegni kezdenek. Ez a tipikus jel általában elég hangos ahhoz, hogy felismerje, mi történik.
 • Ezt követően észlelni, de különösen érezni fogja a füst szagát.
 • Az első lépés az azonnali áramtalanítás és a roller közelében lévő gyúlékony tárgyak eltávolítása. Tárcsázza a 105-öt és hívja ki a tűzoltókat.
 • Ha ez még lehetséges, gyorsan vigye ki a rollert, és tegye gyúlékony tárgyaktól (parkoló autók stb.) messsze.
 • Minél előbb kezdi el oltani a tüzet, annál jobb. A legalkalmasabb egy CO2 vagy porral oltó készülék. A víz is alkalmas, különösen nagy mennyiségben. Feltéve, hogy a töltő már le van választva a hálózatról, és a közelben nincs 230 V-os vezeték. Ugyanez vonatkozik a habbal oltó tűzoltó készülékekre is.
 • Amíg a tűz ég, gondoskodjon a jó szellőzésről, és hűtse le vízzel a tűzhez közeli területet.
 • Legyen óvatos, amikor az akkumulátor tüze kialszik. Lehet, hogy csak egy cella tüze aludt ki. Néhány perc múlva elkezdhet égni egy másik cella. Ha ez megtörténik, folytassa a tűzoltást még kb. tíz perccel az égés jeleinek eltűnése után, és amíg meg nem bizonyosodik afelől, hogy az akkumulátor teljesen kihűlt.

Az akkumulátor meghibásodására utaló jelek

 • Bármely szokatlan hang, különösen sziszegés - amikor ez megtörténik, a helyzet máris nagyon rossz, és úgy kell eljárnia, mint tűz esetén.
 • A roller taposólemeze töltéskor a szokásosnál lényegesen melegebb, vagy egyenetlenül melegszik.
 • Az akkumulátor kapacitásának szokatlan, hirtelen csökkenése.
 • Gyanúsan gyors töltés a teljes kapacitásig, vagy éppen ellenkezőleg, a töltés túl sokáig tart.
 • A töltő jelzője továbbra is pirosan világít, de az akkumulátor még hosszú idő után sem töltődik fel.
 • A töltő rendkívül forró.
 • A roller akkor is magától leáll, ha a kijelző még nem jelzi az akkumulátor alacsony töltöttségi szintjét.
Max Blinker szerviz

Ha azt gyanítja, hogy valami szokatlan dolog történik az akkumulátorral, a töltővel vagy az elektronikával, ne habozzon ellátogatni az egyik szervizbe. Speciális diagnosztikai eszközeinkkel sokkal hamarabb észlelhetjük a problémákat, mint hogy a helyzet veszélyessé fajulni.


Mechanikai sérülések és átalakítások

Az elektromos rollerek veszélyes exoterm akkumulátor-meghibásodásainak második leggyakoribb oka a mechanikai károsodás. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a roller például nekiütközik egy túl magas járdának, amitől a roller platformja elferdül, és ennek következtében a platform nekinyomódik az akkumulátornak vagy közvetlenül károsítja azt. Ez akkor is bekövetkezhet, amikor a rezgések fokozatosan lyukat ütnek az akkumulátor tokjában, megrongálják az egyik cellát, vagy meglazítják a vezetékeket, és rövidzárlatot okoznak.

Ezért ha roller karosszériája láthatóan megsérült, látogasson el egy szervizbe. A roller még több hónapig működhet, de ez nem jelenti azt, hogy az akkumulátor idővel ne károsodna, ami pedig tüzet okozhat.

Az exoterm meghibásodások harmadik leggyakoribb oka az akkumulátor szakszerűtlen átalakítása.Egy akkumulátor nagyon drága alkatrész, és néhány (kevésbé felelős) barkácsoló megkísérli otthon megjavítani.Néhány akkumulátorhiba valóban kijavítható. Azonban semmiképp sem otthon forrasztópáka, voltmérő és szigetelőszalag segítségével. Egyetlen cella kicserélése is láncreakciót okozhat és károsíthatja az egész szegmenst. Emiatt később az egyenetlen feltöltés okozhat tüzet, mivel az egyik cella újabb lesz és ezért eltér a kapacitása a többitől. Miután ilyen módon átalakította az akkumulátort, az nem lesz megfelelően kiegyensúlyozott.

Saját érdekében kérjük, ne távolítsa el, ne szerelje szét és ne alakítsa át az akkumulátort otthon. Szintén nem megengedett és nem ajánlott nem eredeti akkumulátorokat használni, még akkor sem, ha névleges feszültségük és kapacitásuk azonos az eredetivel.

Páratartalom és víz

Az akkumulátor meghibásodásainak leggyakoribb oka a páratartalom vagy a közvetlen víz hatása. Szándékosan nem használom az „exotermikus meghibásodások” kifejezést, mivel ezek többsége „csupán” meghibásodásban vagy az akkumulátor hirtelen lecsökkent kapacitásában nyilvánul meg, anélkül hogy vészhelyzet alakulna ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez nem veszélyes hiba, vagy hogy nincs veszély. Ha ezekről a hibákról van szó, akkor különösen veszélyes a nedvesség vagy víz akkumulátorba való tényleges bejutása és a meghibásodás megnyilvánulása között eltelt idő. Gyakran látunk „megfulladt” akkumulátorokat akár egy hónappal a víz behatolása után. Minden eset egyedi. Mint ahogy az gyakran előfordul, a roller hosszú ideig problémamentesen működik azután is, hogy a rolleres nagy sebességgel áthaladt egy tócsán, és az akkumulátortérbe nyomás alatt lévő víz került. Ha azonban nedvesség jut a belsejébe, azzal megkezdődik az akkumulátor vagy más elektronikai alkatrészek fokozatos károsodásának szakasza. Menet és töltés közben az alkatrészek felmelegednek, és a nedvesség párolog. Az út végén minden lehűl, és ekkor a nedvesség kondenzálódik. Részben vízgőz formájában van, így fokozatosan egyre mélyebbre hatol az elektronikába, ahol cseppfolyóssá válik, és legjobb esetben megindítja a fokozatos oxidáció folyamatát. Legrosszabb esetben az egyes alkatrészek fokozatos rövidzárlata következik be.

Annak érdekében, hogy jobb képet kapjon arról, hogyan nézhet ki egy ilyen akkumulátor néhány hét folyamatos használat után, bemutatok néhány olyan sérült akkumulátort, amelyet a Max Blinker technikusai távolítottak el az ügyfelek rollereiből. Ezek megtörtént esetek, szakembereink havonta látnak pár ilyet. A javítás ebben az esetben viszonylag drága. Azonban úgy gondolom, hogy ezek a fotók leginkább azt mutatják meg, hogy egy ilyen eset valóban biztonsági kockázatot jelent, tekintettel arra, hogy ezek az akkumulátorok mennyire tudnak égni. Képzelje el, hogy egy ilyen sérült akkumulátor van a rollerében, amelyet mindig valahol a nappalijában tölt. Ez egy igazi, nem elméleti kockázat. Erről minden olyan rolleresnek tudnia kell, aki makacsul kitart az esőben és a tócsákon keresztül való vezetés mellett. Nem számít, milyen IP minősítéssel rendelkezik a roller. Legtöbbjük egyáltalán nincs minősítve vagy hitelesítve folyó vízre, de még ez sem menti meg az akkumulátort a sérüléstől, amikor átmegy egy mélyebb tócsán vagy túl gyorsan megy át rajta - mert ilyenkor nyomás alatt álló vízről beszélünk, és nem folyó vízről! Még mindig úgy gondolja, hogy mint egy autót, a rollert is jó ötlet nagy nyomású vízsugárral tisztítani? További információt ebben a dokumentumban a nedves környezetben való vezetésről ide kattintva talál.

Ha rollere már vizes, semmiképp se csatlakoztassa a töltőhöz. Inkább várja meg, amíg az teljesen megszárad, beleértve az összes csatlakozót, mert maradhat víz egy csatlakozó belsejében, amely így a töltő csatlakoztatása után azonnal rövidzárlatos lesz
Ha csak kicsit is gyanakszik arra, hogy akkumulátora nedvességgel érintkezhetett, ne vezessen, hanem álljon meg szervizünkben. Szakembereink biztonságosan eltávolítják, megvizsgálják, diagnosztikai eszközhöz csatlakoztatják és szétszerelik, ha vízkárosodást gyanítanak. Ha minden rendben van, akkor újra bezárják, és Ön azzal a jó érzéssel folytathatja útját, hogy minden rendben van. És ha problémát találnak, az a jobb, de még inkább az a biztonságosabb, ha azt a lehető leghamarabb felfedezik.

Más elektronikus és mechanikus alkatrészekre, például a vezérlőre, a kijelzőre, a motorra, a keréktengelyekre, a csapágyakra stb. szintén rossz hatással van a víz. Ha nem biztos abban, hogy rollere milyen állapotban van, ellenőriztesse szakszerűen szervizünkben.

biztonságos vezetés

Következtetés

Folyamatosan egészítem ki és fejlesztem ezt a szöveget, hogy ne hagyjam figyelmen kívül az elektromos rollerek használatának semmilyen biztonsági szempontját. Célom a problémák valós leírása, felesleges ijesztgetés és egyszerűsítés nélkül. Sajnálom, ha ezzel bárkit elbátortalanítottam attól, hogy elektromos rollert vásároljon. Úgy vélem, hogy ez egy csodálatos közlekedési eszköz, amely egyszerre lehet nagyon biztonságos és szórakoztató. Ha azonban a szöveg elolvasása után úgy érzi, hogy az elektromos roller nem való Önnek, akkor jobb, ha nem vesz ilyet.

Örömmel veszem az ötleteket ennek a „rövid” biztonsági útmutatónak a továbbfejlesztéséhez, amely véleményem szerint nemcsak a kezdő vezetőknek segíthet. Ha történetesen kihagytam, elfelejtettem volna vagy nem sikerült helyesen leírnom valamit, vagy ha elismerését fejezné ki a szöveggel kapcsolatban, örömmel veszem, ha ír: kapcsolatfelvételi űrlap . Egy ilyen útmutató több ezer rolleresnek segíthet szerte a világon. Jelenleg a Max Blinker azon dolgozik, hogy lefordítsák angolra, csehre és oroszra, hogy ez az útmutató a lehető legtöbb felhasználóhoz eljusson.

ján urbančík

Ha csak egy felhasználónak is segítettem biztonságosabbá tenni a rollerezést, akkor a feladatot teljesítettem, és megérte ezt a szöveget leírni!

 • SZERZŐ: Ján Urbančík Az egyéni elektromobilitás lelkes rajongója. Több mint 50 elektromos roller modellt vezetett és akkor hagyta abba a megtett távolság számolását, amikor elérte első tízezer kilométerét. 2016 óta egész évben napi szinten használ elektromos rollert. Ugyanakkor magánpilóta, motoros, több mint 150 000 km-rel a háta mögött, és versenyautó-pilóta. Az ideális nyaralás számára egy repülőút, megfelelő elektromos rollerrel a csomagtartóban. Pozitívan viszonyul minden motorral felszerelt dologhoz (kivéve a fűnyírót).
Kosárhoz Ön által hozzáadva
Mennyiség
Összesen
0 termék van a kosaradban 0 termék van a kosaradban
Összesen (áfát tartalmazza)
Vásárlás folytatása