Voltride Blog

5 tipp, hogyan növelje lítium-ionos akkumulátorának élettartamát

Az elektromos rollerben a legdrágább alkatrész az akkumulátor, amelynek értéke gyakran meghaladja egy új roller árának a felét. Ezért kifejezetten fontos, hogy vigyázzon akkumulátorára. Megfelelő és kíméletes kezeléssel néhány évvel meghosszabbíthatja élettartamát. Elhoztunk Önnek pár alapvető szabályt a lítium-ionos akkumulátorának kezelésével kapcsolatban, amely így éveken keresztül megtartja jó állapotát.

1. Akkumulátorát szobahőmérsékleten töltse

A lítium-ionos akkumulátorokat úgy tervezték, hogy a legjobban normál beltéri környezetben 20-25°C közötti hőmérsékleten teljesítenek. Ha alacsony vagy fagypont körüli hőmérsékleten használják, akkor csökken az akkumulátor kapacitása bizonyos kémiai folyamatok miatt, amelyek megakadályozzák az összes tárolt energia felhasználását. Ez a korlátozás addig áll fenn, amíg az akkumulátor újra fel nem melegszik. A magas hőmérséklet (35°C vagy több) ugyan növeli az akkumulátor kapacitását, azonban jelentősen lerövidíti az élettartamát, különösen 50°C felett.

Ha azt szeretné, hogy akkumulátora a lehető legtovább tartson és ne veszítsen kapacitásából, figyeljen arra, hogy mindig szobahőmérsékleten tárolja és töltse. Ha például téli hónapokban használja a rollerét, amely így alacsony vagy fagypont körüli hőmérsékletnek volt kitéve, miután hazaért, hagyja a rollert és az akkumulátort több órán keresztül felmelegedni szobahőmérsékletre, mielőtt újratöltené az akkumulátort. Forró nyári napokon pedig töltés előtt hagyja a rollert és az akkumulátort lehűlni. Ha lehetséges, ne töltse az akkumulátort fagypont alatti vagy jóval 35°C feletti hőmérsékleten. Az ilyen szélsőséges hőmérsékleteken történő töltés lerövidíti az akkumulátor élettartamát.

2. Ne hagyja teljesen lemerülni akkumulátorát

A Li-ion akkumulátornak árt, ha rendszeresen 0%-ra merítjük le. Amikor az akkumulátor teljesen lemerül, fokozatosan visszafordíthatatlan kémiai reakciók mennek végbe benne, amelyek tartósan csökkentik a kapacitását. Azonban még jobban károsíthatja az akkumulátort, ha teljesen lemeríti, majd hoszabb ideig ebben a teljesen lemerült állapotban hagyja. Ezért rendszeresen ne merítse le teljesen az akkumulátort, és semmiképpen ne hagyja teljesen lemerülve hosszabb ideig, mert ez a kapacitás jelentős idő előtti csökkenéséhez és a hosszú idő utáni újratöltéssel kapcsolatos problémákhoz vezethet.

3. Ne hagyja akkumulátorát túl hosszú ideig teljesen feltöltve

Miután az akkumulátort 100%-ra feltöltötte, lehetőleg ne hagyja túl sokáig ebben a teljesen feltöltött állapotban. Ha az akkumulátor teljesen fel van töltve, fennáll a veszélye annak, hogy az akkumulátor anódján lítium galvanizálódik. Ez különösen igaz a forró nyári hónapokban. Például, ha pénteken úgy ér haza, hogy az akkumulátor kb. 30%-ra merül le, és tudja, hogy a hétvégén nem lesz szüksége a rollerre, akkor jobb, ha vasárnap estig vár az akkumulátor feltöltésével. Így az akkumulátor kevesebb idő alatt tölt fel 100%-ra a csatlakoztatott töltővel. Ha teljes feltöltés után a rollert néhány napra félreteszi, és nem tervezi vezetni, akkor célszerű ezalatt egy rövid utat megtenni vele, és egy kicsit csökkenteni az akkumulátor töltöttségét. Bármilyen hosszú távú, több hónapig tartó rollertárolás előtt a legjobb, ha az akkumulátort csak 40%-os töltöttségen hagyja. 8-10 hetente egyszer töltse fel erre a szintre.

4. Optimális üzemmód: 25-80%

Ha azt szerené, hogy akkumulátora a lehető leghosszabb ideig kitartson a legkisebb kapacitásvesztéssel, tartsa 25% és 80% közötti töltöttségi szinten. Ha olyan töltője van, amelyikkel be lehet állítani a maximális töltési szintet, csökkentse azt 80%-ra. Ezzel jelentősen meghosszabbíthatja az akkumulátor élettartamát. Ha a rollerében a hatótávolság a napi munkábajáráshoz több napra is elegendő, akkor ne töltse fel minden nap a rollerét. Inkább csak minden második vagy harmadik napon töltse fel, amikor az akkumulátor töltöttsége 25% környékére csökken, miután hazaért. Természetesen ez csak akkor érvényes, ha tudja, hogy egy adott napon nem kell máshova elvezetnie, és reggel indulás előtt az 50%-ra feltöltött akkumulátor elegendő lesz az egész napra. A modern Li-ion akkumulátorok nem szenvednek az úgynevezett memóriahatástól. Nem szükséges rendszeresen teljesen lemeríteni, majd 100%-ra visszatölteni a maximális kapacitásuk megőrzése érdekében. Rendszeres részleges töltés, pl. 50%-ról 80%-ra nem jelent számukra problémát, és hosszú távon nem károsítja őket. Ha azonban azt gyanítja, hogy az akkumulátor töltöttségi szintjelzője már nem mutat megfelelő adatokat, vagy ha a teljes akkumulátorkapacitás csökken, mindössze annyit kell tennie, hogy időnként újraformázza az akkumulátort úgy, hogy lemeríti 15% alá, majd feltölti 100%-ra.

5. A lassabb feltöltés óvja az akkumulátorát

Mindenki azt szereti, ha az akkumulátora minél gyorsabban feltölt. Az igazság azonban az, hogy a nagyon gyors töltés károsítja az akkumulátort és hosszú távon lerövidíti a hasznos élettartamát. Ha nem siet és nem kell turbótöltenie a rollere akkumulátorát, akkor jobb, ha lassabb töltőt használ, amellyel több idő alatt tölt fel az akkumulátor. Így az akkumulátora kevésbé terhelődik és hosszabb élettartammal jutalmazza meg Önt. Turbótöltőjével csak akkor válassza a gyorstöltést, ha az mindenképpen szükséges. Normál körülmények esetén csökkentse a töltési áram beállítását a lassabb töltéshez. Az akkumulátora meg fogja hálálni.

Figyelmeztetés

Ha rendszeresen azt tapasztalja, hogy az akkumulátor észrevehetően túlmelegszik töltés közben, ez az adott töltőegységgel kapcsolatos problémát jelezheti vagy azt, hogy az akkumulátor már rossz állapotban van és cserélni kell. Ebben az esetben javasoljuk, hogy keressen fel egy szervizközpontot, és végeztesse el a töltő és az akkumulátor megfelelő tesztelését.

Összegzés

Ha azt szeretné, hogy akkumulátora a lehető legtovább működjön és a legjobb állapotban legyen, kerülje a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat és a nagyon gyors töltést/lemerítést, amelyek a legfontosabb okai a Li-ion akkumulátorok gyors degradálódásának. Ésszerű rollerhasználattal (az akkumulátor túlzott terhelését elkerülendő ne használja a maximális motorteljesítményt hosszú időn keresztül és ne tegye ki a rollert gyakori és hosszú emelkedőknek), a teljes feltöltési ciklusok számának csökkentésével (csak akkor kell tölteni, ha nagyon szükséges), és ha nem meríti le az akkumulátort 0%-ra, sikeresen meghosszabbíthatja az akkumulátor élettartamát akártöbb évvel is.

Blog kategóriák

Kosárhoz Ön által hozzáadva
Mennyiség
Összesen
0 termék van a kosaradban 0 termék van a kosaradban
Összesen (áfát tartalmazza)
Vásárlás folytatása