Voltride Blog

Az akkumulátor méretéről, azaz a kapacitásnál többről van itt szó.

Egyre több vásárló választja rollerét az akkumulátor alapján, pontosabban a kapacitása alapján. Ezt figyeltük meg az ügyfelektől kapott e-mailes és telefonos megkeresések során, illteve nagyon gyakran olyan közösségi oldalakon, ahol népszerű téma, hogy kinek van nagyobb kapacitású akkumulátora. Minél nagyobb a kapacitás, annál jobb. Minél kisebb a kapacitás, annál rosszabb. Ugye? Ez azonban nem mindig van így. Ha érdekli, hogy egy kisebb kapacitású akkumulátor valójában miért tárolhat több energiát így nagyobb hatótávolságot biztosítva, olvasson tovább, hogy legközelebb ne tévessze meg egy Facebookon kommentelő "szakértő".

Ha nem kíván tovább olvasni, a gyors válasz az, hogy meg kell nézni a teljes tárolt energiát, amely wattórában (Wh) van kifejezve. Ha utánanéz a wattórának, akkor láthatja, hogy a vásárolt akkumulátor több energiát tárol, ha a megadott wattóraszám magasabb. Ez azt jelenti, hogy egy 1536 Wh-s elektromos roller akkumulátora több energiával rendelkezik, mint az 504 Wh-sé, egyszerűen azért, mert az 1536 több mint 504. Az összehasonlítás lineáris. Ha egy akkumulátorban dupla annyi wattóra van, akkor kétszer annyi energia is van benne. Egyszerűen fogalmazva, az akkumulátor kétszer olyan "nagy".

Sajnos az akkumulátorok esetében a kapacitás a leggyakrabban említett és feltüntetett paraméter (ezt a rossz gyakorlatot sajnos elektromos rollerek értékesítői is alkalmazzák), legyen szó közönséges power bankról, fejlámpáról, e-kerékpárról, e-robogóról, laptopról vagy elektromos autóról. Azakkumulátorkapacitás Ah egységben (amperóra) van feltüntetve, amiből egyértelműen kiderül, mit jelent valójában a „kapacitás”. Meghatározza, hogy az akkumulátor mennyi áramot (Amper mértékegységben mérve) mennyi ideig képes szolgáltatni (időegység, óra). Ez megint pontosan annak hangzik, amit a vevő keres (azaz mennyi energia tárolódik az akkumulátorban), a látszat ellenére azonban ez egyáltalán nem az. Ezért ha az akkumulátor kapacitására hagyatkozik az akkumulátor kiválasztásakor, akkor valami egészen mást kaphat, mint amit elképzelte.

Ennek az az oka, hogy a döntéshozatal során hiányzik a lényeges információ, azaz hogy az akkumulátor milyen tényleges feszültség mellett képes adott ideig áramot szolgáltatni. Csak ez felel meg valóban az akkumulátorban tárolt teljes energiamennyiségnek, és a mértékegység a fent említett Wh (wattóra). Megfelel egy watt teljesítményű gép által egy órán keresztül végzett munkának, vagy 3600 joule-nak (mivel egy joule egy watt-másodpercnek felel meg). A Watt-egység minden bizonnyal ismerősen hangzik, mivel ez határozza meg a motor teljesítményét is. Ha akkumulátorról van szó, a wattóra azt jelenti, hogy mennyi energiát mennyi ideig képes az akkumulátor szolgáltatni. És ez teljesen más szám, mint a népszerű amperóra, amely csak a betáplált áramot határozza meg, de semmit sem mond a teljesítményről.

A teljesítmény, az áramerősség és a feszültség közötti kapcsolat egyszerű: a teljesítmény a feszültség megszorozva az árammal. Ezért, ha ismeri az akkumulátor kapacitását és feszültségét, akkor az akkumulátor feszültségének és wattóráinak megszorzásával átválthatja azt wattórákra.

Hogy könnyebben megértsük, képzeljük el az akkumulátort medenceként. A kapacitást a medence látható méretei, azaz hossza és szélessége jelentik. De vajon ezek a méretek elegendőek-e ahhoz, hogy megtudja, mennyi víz van a medencében? Biztosan nem, mert azt is tudni kell, milyen mély a medence. És pontosan ezt jellemzi a feszültség, amit gyakran elfelejtenek az akkumulátorméretek összehasonlításakor. Nyilvánvaló, hogy egy fél méter mély medencében sokkal kevesebb víz van, mint egy ugyanolyan szélességű és hosszúságú, két méter mély medencében. És ugyanez vonatkozik az akkumulátor méretére is. A szélességet és a hosszúságot amperben és órákban, a mélységet pedig feszültségben (volt) jelöljük. A medencében lévő víz térfogata a szélesség szorozva a hosszúság és a mélység, az akkumulátorban tárolt teljes energia pedig az amper szorozva óra szorozva feszültséggel = wattóra.

Most már világos, hogy miért kell a rollerválasztáskor nemcsak az akkumulátor kapacitását, hanem a feszültségét is figyelembe venni. Vegyük például a VSETT 9+ Pro-t. 21 Ah-s akkumulátorkapacitást kínál, ami egy tisztességes szám, megegyezik az INOKIM OX S kínálatával. Tehát látszólag mindkét rollernek "ugyolyan" az akkumulátora. Ha azonban így gondolkodna rollervásárláskor, akkor félrevezetné saját magát, mivel az OX S 21 Ah-t kínál 60 V-os feszültség mellett, így 1260 Wh tárolt energiát biztosít. A VSETT 9+ ugyanúgy 21 Ah-t kínál, de 48 V-os feszültség mellett, így csak 1008 Wh tárolt energiát biztosít. Ez az összehasonlítás megmutatja, hogy az INOKIM OX S 25%-kal nagyobb akkumulátorral rendelkezik, mint a VSETT 9+ Pro, annak ellenére, hogy kapacitásuk azonos.

Még érdekesebb, ha megnézzük a ZERO 10X modell 52 V-os változatát, amely 23 Ah-t kínál. Első pillantásra ez több mint 21 Ah, amit az INOKIM OX S kínál. Mivel azonban már tudjuk, mit is kell keresni, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy 23 Ah-nál a ZERO 10X 1196 Wh-t biztosít, míg az INOKIM OX S (hála 60 V-os akkumulátor) 1260 Wh energiát biztosít annak ellenére, hogy „csak” 21 Ah-s kapacitást kínál. Tehát a kisebb kapacitás ellenére (21 vs 23 Ah), az OX S valójában körülbelül 5%-kal több tárolt energiával rendelkezik, mint a 10X. Ez egy nagyon szép, valós példa, ahol az alacsonyabb kapacitás valójában "nagyobb" akkumulátort jelent.

Van még egy kapcsolódó értékesítési trükk, amikor a power bankokról van szó, amelyet most könnyebben megérthet. A gyártók előszeretettel adják meg a kapacitást milliamperórában, hogy a szám minél nagyobb legyen. Általában egyáltalán nem említik a feszültséget, és ennek jó oka van (számukra). Vegyünk például egy pillantást a Xiaomi által gyártott népszerű power bankra (Power Bank Pro 3, 20 000 mAh). A legfontosabb a lehető legnagyobb szám megadása, hogy a termék jól fogyjon. Tehát először szabaduljunk meg a milliamperóráktól, és váltsuk át a jobban megfogható Ah-ra. Ha így teszünk, még mindig egy szép, 20 Ah-s értéket kapunk. Azt hiszem, most már senki sem gondolja, hogy ez a néhány euróért eladott power bank ugyanolyan méretű akkumulátorral rendelkezik, mint az Ön 20 Ah-s elektromos rollere. Nézzen meg egy ilyen power bankot, például kedvenc elektronikai üzletében. Valószínűleg nem fogja látni azt a feszültséget, amelyen ez a kapacitás elérhető. Ez hasonló ahhoz, mintha egy medencét vásárolnánk, miután megegyeztünk a szélességében és hosszában, de elfelejtjük megkérdezni, milyen mélynek szeretnénk a medencét. Valójában ez a power bank a megadott kapacitással rendelkezik a használt cellák névleges feszültségén, azaz 3,7 V-on, ami 74 Wh-s tárolt kapacitásnak felel meg, és így például az INOKIM OX által szállított energia csak körülbelül 5%-ának felel meg. S, ennek ellenére közel azonos kapacitásúak (21 vs 20 Ah). A gyártók trükkjei azonban itt még nem érnek véget, mert a power bankok kimeneti feszültsége eltér a használt akkumulátorcellák névleges feszültségétől. Az USB 5V-on működik, így ha a gyártók egy kicsit is tisztességesek akarnának lenni, akkor a kimeneti feszültségen adnák meg a kapacitásokat. Újraszámítás után ennek a power banknak a kapacitása kb 14,8 Ah, teház 14800 mAh és nem 20000, ahogy a csomagoláson írják. Mivel azonban ezt kevesen értik, az a gyártó fog több power bankot eladni, aki kitalálja, hogyan kell írni minél nagyobb számot. Éppen ezért a kisfeszültségű akkumulátorral felszerelt rollerek gyártói büszkén hirdetik a termék kapacitását, miközben megnehezítik a Wh-ban kifejezett feszültség vagy tárolt energia megtalálását.

Blog kategóriák

Kosárhoz Ön által hozzáadva
Mennyiség
Összesen
0 termék van a kosaradban 0 termék van a kosaradban
Összesen (áfát tartalmazza)
Vásárlás folytatása